Arkusz zagrożeń-ryż,makaron,kasze,mrożonki.rtf

(107 KB) Pobierz
Procedura informowania stron o wycofaniu produktu

Nr etapu w schemacie

 

Zagrożenie

Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia

Drzewo decyzyjne

 

Etap procesu (nazwa)

Rodzaj (F, M, Ch)              i charakter

Przyczyny

Procedury i instrukcje

Działania zapobiegawcze

Pyt. 1

Pyt. 2

Pyt. 3

Pyt. 4

Nr CCP

1

2

3

4

5

6

1

Przyjęcie surowców:

Makarony, kasze

Ch-chemiczne

F-fizyczne

 Niewłaściwy transport,niewłaściwe przechowywanie,

Brak higieny przy transporcie,zanieczyszczenie transportu

Instrukcja przyjęcia towaru

( księga GHP)               

Sprawdzenie oznakowania, specyfikacji,ocena wizualna,dobór dostawcy             

TAK

 

 

NIE

 

 

 

 

NIE

 

 

-

-

1

Woda

 

 

Ch-zanieczyszczenia chemiczne

M-drobnoustroje

 Instalacja wodna 

Instrukcja kontroli jakości wody

( księga GHP)

Przestrzeganie częstotliwości badania wody

TAK

 

 

NIE

 

 

 

 

NIE

 

 

-

-

1

 

Mrożonki /warzywa,frytki/     

 Ch-chemiczne

F-fizyczne

Mc-namnażanie drobnoustrojów

Niewłaściwe zabezpieczenie dostawy, przeterminowanie dostawy,niewłaściwy transport

Instrukcja przyjęcia towaru

( księga GHP)

Sprawdzenie oznakowania, specyfikacji,ocena wizualna,dobór dostawcy             

TAK

NIE

 

 

NIE

 

 

-

-

 

2a

 

 

Magazynowanie  surowców- mrożonki-frytki i inne warzywa

 

 Ch-chemiczne

F-fizyczne

Mc-namnażanie drobnoustrojów

Niewłaściwe warunki

przechowywania

, brak kontroli  ,uszkodzenie opakowania

Instrukcja przyjęcia towaru

( księga GHP)

 

Bieżąca kontrola warunków .Umieszczenie towaru zaraz po dostawie w zamrażakach, Kontrola temperatury

Wycofanie z użycia potraw towaru z uszkodzonego opakowania

TAK

 

TAK

 

-

 

-

CCP2

2b

 

Magazynowanie  surowców-makarony,kasze

 Ch-chemiczne

F-fizyczne

M-obecność drobnoustrojów

Niewłciwy sposób magazynowania,uszkodzenie opakowania,szkodniki

Instrukcja przyjęcia towaru

( księga GHP) Instrukcja utrzymania czystości,higieny, Instrukcja magazynowania

 

Kontrola dat przydatności,prawidłowe magazynowanie,wycofanie z użycia produkcji potraw towaru z uszkodzonego opakowania

TAK

 

 

NIE

 

 

 

 

NIE

 

 

-

 

-

 

 

Nr etapu w schemacie

 

Zagrożenie

Środki umożliwiające kontrolę zagrożenia

Drzewo decyzyjne

 

Etap procesu (nazwa)

Rodzaj (F, M, Ch)              i charakter

Przyczyny

Procedury i instrukcje

Działania zapobiegawcze

Pyt. 1

Pyt. 2

Pyt. 3

Pyt. 4

Nr CCP

1

2

3

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin