Bogracz.doc

(182 KB) Pobierz
Bogracz

Bogracz

2 kg mięsa wieprzowego od szynki

1/2 kg cebuli

1/2 kg ziemniaków

kostka smalcu

4 ząbki czosnku

puszka przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki kminku

papryka słodka i ostra w proszku

sól, pieprz

jajko i 1/2 szklanki mąki na zacierki

 

Etapy przygotowania

 

 

1.Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw. Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości

2.Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.

3.Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin