•2 kg mięsa wieprzowego od szynki
•1/2 kg cebuli
•1/2 kg ziemniaków
•kostka smalcu
•4 ząbki czosnku
•puszka przecieru pomidorowego
•1/2 łyżeczki kminku
•papryka słodka i ostra w proszku
•sól, pieprz
•jajko i 1/2 szklanki mąki na zacierki
1.Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Na patelni rozpuść smalec, włóż cebulę i zeszklij ją. Dodaj mięso i smaż partiami. smażone przełóż do rondla, dopraw. Podlej wodą, wsyp kminek i duś do miękkości
2.Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, ugotuj w małej ilości osolonej wody. Wraz z wodą dodaj do mięsa.
3.Z jajka, mąki i niewielkiej ilości wody zagnieć twarde ciasto na zacierki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do garnka. Pogotuj chwilę, przypraw posiekanym czosnkiem i przecierem.
Hadassa-Esthera