Pizza na grubym miękkim spodzie
Składniki
· 500 g mąki pszennej
· ok. 30 g świeżych drożdży (dałam więcej - ponad 50)
· pół łyżeczki cukru
· łyżeczka soli
· łyżeczka słodkiej papryki
· łyżeczka granulowanego czosnku
· łyżka świeżego lub suszonego tymianku (lub innych ulubionych ziół)
· 50 ml oliwy
· ok. 200 ml ciepłej wody z mlekiem (w proporcjach 3:1)
· Dodatki: sery - mozzarella, rokpol, camembert
· Do posypania: rukola
· Sos pomidorowy z cebulą i oregano:
· 2 kg dojrzałych pomidorów
· 3-4 cebule
· 4 łyżki oliwy
· 4 ząbki czosnku
· duży pęczek oregano (dałam suszone ,ale lepiej dać prawdziwe:))
· 2 łyżki octu balsamicznego
· 2 łyżeczki cukru
· sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Drozdze wkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody z mlekiem. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, zeby drozdze "ruszyły". Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić rękoma wysmarowanymi oliwą. W razie potrzeby dodać nieco mąki lub wody, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta. Przełozyć do formy (u mnie taka taca do pizzy - około 40 cm średnicy) przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C (ja nagrzałam do 250). Składniki nakładać na pizzę tuż przed włożeniem do nagrzanego piekarnika, tak by ciasto nie nasiąknęło sokami z dodatków. Piec około 15 minut.(ja piekłam ok 10-11 minut)
2. Pycha!!!!!Smacznego!!!
3. Sos pomidorowy z cebulą i oregano: Pomidory ponacinać na krzyż. Porcjami sparzyć, wyjąć, opłukać zimną wodą. obrać ze skórki, usunąć rdzeń, miąższ pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić.
4. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek i wymieszać. Włożyć pomidory, zagotować i gotować godzinę na średnim ogniu bez przykrycia, mieszając.
5. Oregano opłukać, listki oderwać z gałązek. Wymieszać z pomidorami i gotować jeszcze z 30 minut na małym ogniu bez przykrycia. Przyprawić octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.
6. Gorący sos nałożyć po brzegi do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, po 5 minutach odwrócić. (ja jeszcze z 5 minutek dodatkowo pasteryzowałam) Przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.
Karola2