Pizza na grubym miękkim spodzie.docx

(14 KB) Pobierz

Pizza na grubym miękkim spodzie

 

Składniki

·         500 g mąki pszennej

·         ok. 30 g świeżych drożdży (dałam więcej - ponad 50)

·         pół łyżeczki cukru

·         łyżeczka soli

·         łyżeczka słodkiej papryki

·         łyżeczka granulowanego czosnku

·         łyżka świeżego lub suszonego tymianku (lub innych ulubionych ziół)

·         50 ml oliwy

·         ok. 200 ml ciepłej wody z mlekiem (w proporcjach 3:1)

·         Dodatki: sery - mozzarella, rokpol, camembert

·         Do posypania: rukola

·         Sos pomidorowy z cebulą i oregano:

·         2 kg dojrzałych pomidorów

·         3-4 cebule

·         4 łyżki oliwy

·         4 ząbki czosnku

·         duży pęczek oregano (dałam suszone ,ale lepiej dać prawdziwe:))

·         2 łyżki octu balsamicznego

·         2 łyżeczki cukru

·         sól, pieprz

Sposób przygotowania

1.      Drozdze wkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody z mlekiem. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, zeby drozdze "ruszyły". Dodać resztę składników i dokładnie wyrobić rękoma wysmarowanymi oliwą. W razie potrzeby dodać nieco mąki lub wody, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta. Przełozyć do formy (u mnie taka taca do pizzy - około 40 cm średnicy) przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C (ja nagrzałam do 250). Składniki nakładać na pizzę tuż przed włożeniem do nagrzanego piekarnika, tak by ciasto nie nasiąknęło sokami z dodatków. Piec około 15 minut.(ja piekłam ok 10-11 minut)

2.      Pycha!!!!!Smacznego!!!

3.      Sos pomidorowy z cebulą i oregano: Pomidory ponacinać na krzyż. Porcjami sparzyć, wyjąć, opłukać zimną wodą. obrać ze skórki, usunąć rdzeń, miąższ pokroić w kostkę. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić.

4.      Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać czosnek i wymieszać. Włożyć pomidory, zagotować i gotować godzinę na średnim ogniu bez przykrycia, mieszając.

5.      Oregano opłukać, listki oderwać z gałązek. Wymieszać z pomidorami i gotować jeszcze z 30 minut na małym ogniu bez przykrycia. Przyprawić octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem.

6.      Gorący sos nałożyć po brzegi do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem, po 5 minutach odwrócić. (ja jeszcze z 5 minutek dodatkowo pasteryzowałam) Przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin