pizza na puszystym spodzie
Składniki
składniki potrzebne do przygotowania pizzy:
ciasto:
· 1/2 kostki świeżyć drożdży (ok. 50 g)
· 3/4 szklanki ciepłej wody
· łyżeczka soli
· 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
· odrobina oleju do nasmarowania blaszki
sos pomidorowy:
· 2 łyżki koncentratu
· 2 łyżki wody
· 2 ząbki czosnku
· zioła np. do pizzy, zioła porwansalskie, oregano, bazylia (ok. łyżeczka suszonych)
· sól, pieprz
składniki (do wyboru):
· szynka, boczek, salami, smażona pierś z kurczaka
· pieczarki, papryka świeża, papryka konserwowa, pomidor świeży, ogórek konserowowy, oliwki, kukurydza, cebula
· starty żółty ser
czas przygotowania:
ok. 1 godzina + 15 minut pieczenie
potrzebne do przygotowania pizzy:
· ostry nóż
· deska do krojenia
· miseczka
· tarka
· forma do pieczenia, stanadrdowa podłużna, najlepiej teflonowa (nie będzie przywierało)
· szklanka
· łyżeczka
przepis na IDEALNĄ PIZZĘ
· w połowie podanej ilości wody rozpuścić drożdze i wstawić do rozgrzanego do 50 stopni piekarnika w wysokiej
miseczce
· do miski wsypać mąkę i sól
· kiedy drożdzę zaczną pracować (po ok. 10 minutach, kiedy na wierzchu utworzy się piana) dodać drożdze do mąki z solą i dokładnie wymieszać z pozostałą częścią wody
· wyrobić na elastyczne ciasto (należy wyrabiać ciasto ok. 7-10 minut)
· ciasto włożyć do miseczkę a miseczkę do piekarnika rozgrzanego do 50 stopni - ciasto musi wyrastać ok. godzinę
· po godzinie ciasto rozwałkować i włożyć do nasmarowanej oliwą blaszki i ponakłówać gęsto widelcem
· na cieście rozsmarować sos pomidorowy, posypać go połową sera, ułożyć wybrane dodatki i posypać je pozostałą połową sera
· zapiekać ok. 15 minut w 200 stopniach
rady dotyczące przepisu:a) z podanych proporcji można upiec pizzę o wymiarach standardowej, podłużnej blaszki do ciasta - 30 x 25 cmb) ważne jest, aby pizzę piec w blaszce do ciasta, bo wówczas ciasto pięknie
wyrośnie i będzie niezwykle puszyste - jeśli pizzę upieczemy na blaszcze dołączonej do piekarnika ciasto może być suche i łamliwec) ilość sera zależy od upodobań - jedni wolą go więcej, inni mniej - do pizzy wystarczy 10-15 dag, ale można dać go więcejd) sekretem ciągnącego sera jest użycie kilku gatunków (np. 2-3) i starcie go na różnych oczkach - można użyć startej mozarelli, goudy ale również cammemberta lub każdego innego ulubionego serae) ważne, aby nie przesadzić z ilością składników, bo wówczas ciasto rozmoknie i nie będzie można unieść go do ust - wystarczą 3 ulubione składnikif) pizzę przed pieczeniem można posypać ziołamig) w celu zaostrzenia sosu można dodać do niego suszoną, ostrą paprykę lub świeżą drobniutko posiekanąh) pizzę można odgrzać, na drugi dzień, ale nie będzie już tak smacznai) jeśli trudno zdecydować się na składniki można jedną połowę zrobić z innemi dodatkami a drugą połowę z innymij) do pizzy można przygotować prosty sos czosnkowy (wymieszać 2 łyżki majonezu z łyżką jogurtu, solą, pieprzem, dwoma ząbkami czosnku i suszonymi ziołami np. prowansalskimi lub świeżym koperkiem)
Karola2