rozklad materialu.doc

(27 KB) Pobierz
CZĘŚĆ A

CZĘŚĆ A

 

I. Wstęp do biochemii.

Najważniejsze trendy badawcze. Skład chemiczny organizmów żywych (pierwiastki, cząsteczki, makrocząsteczki, woda). Stężenie jonów wodorowych, bufory – uwagi praktyczne, sposoby wyrażania stężeń.

Struktury biologiczne, wiązania chemiczne występujące w strukturach biologicznych. Procesy metaboliczne. Literatura biochemiczna, czytanie artykułów naukowych, podręczniki.

 

II. Biomolekuły.

 

1. Aminokwasy – właściwości jonowe, wiązania peptydowe, klasyfikacja, aminokwasy „niestandardowe”. Peptydy. Rola aminokwasów.

2. Białka – struktura i funkcja. Typy struktury i metody poznania struktury białek. Metody oczyszczania i identyfikacji białek. Charakterystyka ogólna białek i ich klasyfikacja. Mioglobina i hemoglobina, transport tlenu. Hemoglobina jako białko allosteryczne. Choroby molekularne.

3. Funkcje białek i różnorodność, przykłady. Mięśnie – agregat białek zaangażowanych w skurcz, aktyna, miozyna – polimeryzacja.

4. Węglowodany i glikoproteidy. Heterogenność molekularna białek. Przykłady.

5. Enzymy. Wstęp do enzymów, rozważania ogólne. Klasyfikacja enzymów. Mechanizmy katalizy. Podstawy kinetyki. Enzymy allosteryczne. Regulacja aktywności enzymów. Inhibicja. Izoenzymy. Mechanizm reakcji enzymatycznej na przykładzie rybonukleazy z trzustki wołu.

6. Koenzymy.

7. Witaminy.

8. Lipidy jako elementy błon biologicznych. Budowa i podział lipidów.

9. Rodzaje, struktura i funkcja kwasów nukleinowych.

10. Biosynteza kwasów nukleinowych, enzymy biorące udział w biosyntezie.

 

III. Kod genetyczny, biosynteza białka.

 

IV. Metabolizm.

 

1. Podstawowe aspekty metabolizmu.

2. ATP jako uniwersalne źródło wolnej energii w układach biologicznych.

3. NADH i FADH2 – główne przenośniki elektronów w procesach utleniania.

4. Koenzym A.

5. glikoliza.

6. Cykl Krebsa.

7. Fosforylacje oksydacyjne.

8. Bilans ATP.

 

„Biochemia” – Lubert Stryer

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin