Wiśniowe oczka
Składniki:
1 margaryna Kasia 400 g. mąki120 g. cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia3 żółtkaSkładniki na mus wiśniowy:ok. 500 g. wiśni bez pestekok. 200 g. cukru1 galaretka wiśniowaok. 30 wisienek bez pestek do dekoracji ciastektłuszcz do posmarowania blaszki
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę "Kasia", którą kroimy nożem i rozcieramy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki (żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder) i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto należy rozwałkować na cienkie placki i wykrawać ciasteczka (jedno od szklanki, drugie również od szklanki ale z wyciętym małym kółeczkiem np. od kieliszka). Ciasteczka układamy na posmarowaną tłuszczem blaszkę i pieczemy w piekarniku, w temperaturze ok. 170 stopni. Gdy ciasteczka przestygną przekładamy je musem wiśniowym.Mus wiśniowy:Czyste wiśnie bez pestek miksujemy, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy mus jest gorący dodajemy cukier i ciągle podgrzewamy mieszając go. Gdy mus się zagotuje zdejmujemy go z ognia i do gorącego dodajemy galaretkę wiśniową i mieszamy do rozpuszczenia galaretki.Przestygniętym musem przesmarowujemy ciasteczka i składamy, tak aby ciasteczko z dziurką było na wierzchu. Ciasteczka dekorujemy wisienką i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kuchareczkagosia