zakazenia_przewodu_pokarmowego.pdf

(429 KB) Pobierz
Chorobotwórczoœæ wybranych patogenów jelitowych
ZAKAŻENIA PRZEWODU POKARMOWEGO
POSTACIE KLINICZNE ZAKAŻEŃ PRZEWODU POKARMOWEGO
Zapalenie jelit ( enteritis )
Zapalenie żołądka i jelit ( gastroenteritis )
Zapalenie jelita grubego ( colitis )
Biegunka ( dysenteria )
Dur brzuszny i paradury ( typhus abdominalis )
Rzekomobłoniaste zapalenie jelit ( enterocolitis pseudomembranacea )
Zaburzenie trawienia ( dyspepsja )
Zatrucia pokarmowe - intoksykacje
zapalenie węzłów chłonnych krezki jelitowej (lymphadenitis mesenterialis)
Mechanizmy działania drobnoustrojów w obrębie przewodu pokarmowego :
Mechanizm (model) toksyczny tzw. intoksykacja – bezpośrednim czynnikiem wywołującym objawy
chorobowe są toksyny i enzymy wytwarzane przez drobnoustroje (enterotoksyna gronkowcowa,
verotoksyny produkowane przez EHEC, toksyna choleryczna, enterotoksyny LT i ST, toksyna Shiga itp.).
Mechanizm (model) inwazyjny – drobnoustroje penetrują w głąb śluzówki jelita
( Salmonella spp ., Shigella spp ., EIEC).
Oba mechanizmy mogą występować osobno lub jednocześnie – toksoinfekcja ( Shigella dysenterie I – inwazja
śluzówki jelita z jednoczesnym wytwarzaniem toksyny Shiga).
Zakażenia przewodu pokarmowego można również podzielić na te, które pozostają zlokalizowane w
przewodzie pokarmowym i takie, które rozprzestrzeniają się poza przewód pokarmowy tzw. układowe
(ogólnoustrojowe).
Kał ludzi lub zwierząt zawierający patogenne mikroorganizmy lub ich toksyny
Żywość
Płyny (mleka, woda)
Ręce (kontakt)
Spożycie mikroorganizmów lub ich toksyn
jelito
mikroorganizmy mnożą się
mikroorganizmy inwadują nabłonek jelita
i syntetyzują toksyny, ale zakażenie
lub toksyny, które wytwarzają wchłaniają się
pozostaje zlokalizowane w jelicie
z jelita do krwiobiegu
biegunka
rozsiew drogą krwionośną
patogeny wydalane z kałem
zakażenie układowe
1
46034359.001.png 46034359.002.png
 
Czynniki wirulencji patogenów jelitowych.
1. Adhezyny warunkujące kolonizację, która stanowi pierwszy krok w rozwoju zakażenia.
Proces przylegania (adhezji) związany jest ze strukturami powierzchniowymi drobnoustrojów
chorobotwórczych: fimbriami, białkami, wielocukrowymi otoczkami, łańcuchami polisachrydowymi LPS .
Wśród patogenów jelitowych opisano szereg fimbrii adhezyjnych zbudowanych z podjednostek białka
strukturalnego piliny:
a) fimbrie tzw. powszechne występujące u wielu pałeczek jelitowych rodziny Enterobacteriaceae (także u
gatunków komensalnych) oznaczane akronimem MS ( m annose – s ensitive) z uwagi na hamujące działanie
mannozy na proces hemaglutynacji (zlepiania krwinek czerwonych pod wpływem fimbrii). Hemaglutynacja
jest jednym z testów pozwalających na wykrywanie u bakterii obecności fimbrii.
b) fimbrie CFA/I i CFA/II nazywane czynnikiem kolonizacji ( c olonization f actor a ntigen)
c) fimbrie agregacyjne AAF-I i AAF-II ( a ggregative a dherence f imbria)
d) fimbrie BFP ( b undle f orming p ilus) – tworzące na powierzchni bakterii skupiska (wiązki).
Poza fimbriami (jedna komórka bakteryjna może posiadać kilka rodzajów fimbrii) w procesie adhezji ważną
rolę spełniają białka błony zewnętrznej np.: - białko intimina enteropatogennych szczepów E. coli
odpowiedzialne za ścisły kontakt E. coli z enterocytem; - białka adhezyjne Yersinia enterocolitica – YadA,
PsaA;
2. Oporność na bakteriobójcze działanie dopełniacza i fagocytozę - uwarunkowana obecnością: ►
wirulentnych białek błony zewnętrznej np.: białka Yersinia spp .
► wydłużonych łańcuchów polisacharydowych LPS, które nie pozwalają na przyłączanie do ściany
komórkowej składowych dopełniacza np.: LPS Salmonella spp .
► otoczek powierzchniowych hamujących fagocytozę np.: otoczki wielocukrowe K szczepów E. coli lub
Klebsiella spp ., otoczki Vi szczepów Salmonella spp .
3. Zdolność inwazji komórek nabłonka jelita – związana z białkami powierzchniowymi nazywanymi
inwazynami.
4 . Toksyny.
a) endotoksyna – LPS obecny w ścianie komórkowej wszystkich bakterii Gram – ujemnych. Działanie LPS
na ustrój człowieka obejmuje m.in. gorączkę, leukopenię, hipoglikemię, hipotensję i wstrząs, zaburzenie
perfuzji narządów wewnętrznych i kwasicę metaboliczną, unieczynnianie składowej C3 kasady dopełniacza,
zespół DIC i zgon.
b) egzotoksyny, które dzielą się na:
- neurotoksyny (np.: neurotoksyna syntetyzowana przez Clostridium botulinum , wchłaniana z jelita do
krwiobiegu) hamujące przekaźnictwo synaptyczne
- cytotoksyny – letalne dla komórek eukariotycznych. Przykłady: toksyna shiga ShT, shiga – like toksyny
SLT1 i SLT2 E. coli (nazywane również verotoksynami VT), czynnik nekrotyzujący CNF E. coli , cytotoksyna
rozciągająca komórki CDT wytwarzana przez niektóre szczepy Campylobacter jejuni , E. coli , Shigella spp .,
hemolizyny syntetyzowane przez różne szczepy wielu gatunków patogenów jelitowych
- enterotoksyny – zaburzają działanie pompy jonowej enterocytów i wchłanianie wody w jelicie, co jest
przyczyną rozwoju biegunki. Enterotoksyny zaburzają jedynie funkcje komórek nie uszkadzając ich.
Przykładami enterotoksyn syntetyzowanych przez patogeny jelitowe są: enterotoksyna ciepłochwiejna - LT,
enterotoksyna ciepłostała - ST, enterotoksyna ciepłostała EAST1, enterotoksyna ciepłostała Yersinia
enterocolitica - Yst, enterotoksyna ciepłochwiejna choleryczna CT, enterotoksyny Shigella flexneri - ShET1 i
ShET2.
Enterotoksyny:
8 ciepłochwiejna / ciepłolabilna (wrażliwa na działanie podwyższonej temperatury) LT – egzotoksyna
białkowa należąca do tzw. toksyn A-B, które charakterystycznie zbudowane są z podjednostki B (lub kilku
podjednostek B – zwykle pięciu w holotoksynach) wiążących cząsteczkę toksyny ze swoistym receptorem
(dla LT receptorem jest gangliozyd GM 1 obecny na rąbku szczoteczkowym enterocytów) oraz podjednostki
enzymatycznej A, która stanowi właściwą toksynę. Podjednostka A wnika do wnętrza komórki i aktywuje
cyklazę adenylową, co prowadzi do wzrostu stężenia wewnątrzkomórkowego cAMP. cAMP aktywuje
cAMP- zależną kinazę białkową, która fosforyluje białka komórki i bierze udział w transporcie jonów.
Wzrost stężenia cAMP jest bezpośrednią przyczyną zaburzenia działania pompy jonowej komórki: sodowo-
chlorkowej. Dochodzi do nadmiernego wydzielania z komórki wody i jonów chlorkowych oraz
zahamowania wchłaniania zwrotnego jonów sodowych i wody. W wyniku tego w jelicie gromadzi się
2
nadmierna ilość wody, która nie jest wchłaniana, co wzmaga perystaltykę jelita, prowadzi do rozwoju
biegunki sekrecyjnej i odwodnienia tkanek. Toksyny LT E. coli oraz toksyna choleryczna CT działają w taki
sam sposób.
8 enterotoksyna ciepłostała/ciepłostabilna (nie jest wrażliwa na działanie podwyższonej temperatury) ST –
jest egzotoksyną polipeptydową, która działa w sposób podobny do LT, z tym, że aktywuje ona w komórce
cyklazę guanylową, co prowadzi do wzrostu stężenia wewnątrz komórki cGMP. Większość pozostałych
enterotoksyn ciepłostałych działa w podobny sposób.
Cytotoksyny:
8 białkowa egzotoksyna shiga ShT - syntetyzowana jest przez gatunek Shigella dysenteriae typ 1. Toksyna
ta jest przykładem holotoksyny zbudowanej z pięciu podjednostek wiążących B oraz jednostki
enzymatycznej A, która hamuje w komórkach eukariotycznych biosyntezę białek, co prowadzi do ich
śmierci. W taki sam sposób działają shiga – like toksyny SLT (verotoksyny) syntetyzowane przez pałeczki E.
coli
8 toksyna rozciągająca CDT nazwana tak z uwagi na efekt cytopatyczny obserwowany na komórkach
nabłonka hodowanych in vitro , jest egzotoksyną białkową działającą na białka cytoszkieletu komórek
eukariotycznych (aktynę) – powoduje ona reorganizację włókien aktyny, co prowadzi do zaburzenia
morfologii i funkcji komórki oraz jej śmierci. W podobny sposób działa egzotoksyna białkowa – czynnik
nekrotyzujący CNF . CNF zaburza ponadto podziały komórkowe co jest przyczyną powstawania tzw.
zespólni wielojądrzastych (syncytiów komórkowych). CNF pośredniczy w procesie inwazji bakterii do
komórek.
8 hemolizyny – należą do cytotoksyn białkowych, wydzielanych przez bakterie do środowiska a
tworzących w błonach plazmatycznych komórek eukariotycznych tunele (tzw. pory), przez które następuje
wypływ elektrolitów z cytoplazmy i napływ do komórki dużych ilości wody, w efekcie prowadzi to do
rozerwania komórki. Hemolizyny działają w ten sposób na większość komórek eukariotycznych (nie tylko
na krwinki czerwone, jak sugeruje nazwa) m.in. leukocyty, zaburzając w ten sposób odpowiedź
immunologiczną gospodarza. Nieliczne dotąd opisane hemolizyny kontaktowe syntetyzowane m.in. przez
szczepy E. coli enteroagregacyjne (EAEC) i Shigella flexneri są enzymami (fosfolipazami), które również
tworzą w błonach plazmatycznych komórek eukariotycznych tunele, ale ich działanie wymaga
bezpośredniego kontaktu komórki bakteryjnej z komórką gospodarza, gdyż nie są one wydzielane do
środowiska.
5. Zdolność pozyskiwania żelaza w ustroju gospodarza – bakterie wiążą żelazo (niezbędne w procesach ich
metabolizmu) za pośrednictwem sideroforów (niskocząsteczkowych związków wykazujących
powinowactwo do żelaza – tzw. chelatorów żelaza), białek błony zewnętrznej OMP oraz hemolizyn.
6. Synteza bakteriocyn tzw. kolicyn – substancji białkowych, które działają bójczo na gatunki inne niż te
przez które są wytwarzane. Ułatwiają one gatunkom patogennym kolonizację w wyniku niszczenia
drobnoustrojów flory fizjologicznej.
7 . Atrybuty genetyczne: wymiana materiału genetycznego pomiędzy patogenami za pośrednictwem
plazmidów i transpozonów na drodze koniugacji lub transdukcji (pozyskiwanie genów warunkujących
syntezę toksyn, oporność na antybiotyki).
Czynniki etiologiczne bakteryjnych zakażeń przewodu pokarmowego:
Ziarniaki Gram – dodatnie: Staphylococcus aureus , Enterococcus spp .,
Laseczki Gram – dodatnie zarodnikujące:
a) beztlenowe: Clostridium difficile , Clostridium botulinum , Clsotridium perfringens
b) tlenowe: Bacillus cereus
Pałeczki Gram – ujemne: Rodzina Enterobacteriaceae ( Escherichia coli , Salmonella spp ., Shigella spp .,
Yersinia spp ., Klebsiella spp ., Enterobacter spp ., i inne ), pałeczki niefermentujące np.: Pseudomonas
aeruginosa .
Bakterie spiralne: Campylobacter spp ., Vibrio spp ., Helicobacter spp .
Rzadko izolowane: Listeria monocytogenes , Aeromonas hydrophila , Plesiomonas shigelloide s.
3
Chorobotwórczość wybranych patogenów jelitowych.
1. Escherichia coli .
Chorobotwórcze szczepy Escherichia coli (E. coli ) klasyfikowane są na podstawie:
a) specyficznej budowy antygenów powierzchniowych – somatycznego O, który stanowi część LPS
(identyfikacja serogrup) oraz rzęskowego H (identyfikacja serotypów). W przypadku szczepów E. coli
posiadających wielocukrową otoczkę – antygen otoczkowy K jest również uwzględniany w klasyfikacji np.:
szczepy E. coli posiadające antygen K1 są często izolowane z przypadków zapalenia opon mózgowo-
rdzeniowych noworodków.
Wśród chorobotwórczych szczepów E. coli zidentyfikowano dotychczas 171 serogrup, spośród których
pewne związane są szczególnie często z zakażeniami przewodu pokarmowego np.: E. coli O26, O111, O114,
O119, O157 itp.
b) syntetyzowanych czynników wirulencji i dzielone na tzw. wirotypy. Obecnie wyróżnia się 5 wirotypów
związanych z zakażeniami przewodu pokarmowego oraz wirotyp E. coli uropatogennych,
odpowiedzialnych za zakażenia układu moczowego.
Wirotypy związane z zakażeniami układu pokarmowego:
I. ETEC – enterotoksynogenne szczepy E. coli pod względem patomechanizmu zakażenia przypominają
Vibrio cholerae . Zakażenia przewodu pokarmowego wywołane przez ETEC (typu enteritis ) mają kliniczną
postać biegunek sekrecyjnych, najczęściej samoograniczających się, ustępujących bez leczenia. Z uwagi na
często występujące zakażenia wywołane przez ETEC u osób podróżujących, biegunki o etiologii ETEC
nazywane są biegunkami podróżnych.
Zakażenie rozpoczyna się adhezją ETEC do błony śluzowej jelita cienkiego (bez cech inwazji) i syntezą
enterotoksyn.
Adhezyny wytwarzane przez ETEC nazywane są czynnikami kolonizacji lub CFA antygenami - są to
fimbrie (np.: CFA/I, CFA/II), których synteza jest często związana z wytwarzaniem cytotoksyny – czynnika
nekrotyzującego CNF. Enterotoksyny syntetyzowane przez ETEC to LT i/lub ST.
II. EAEC (lub inny akronim EAggEC) – enteroagregacyjne szczepy E. coli odpowiedzialne są za
przewlekłe biegunki trwające od 2 tygodni do kilku miesięcy a dotyczące najczęściej niemowląt i dzieci.
Charakterystyczną cechą zakażeń wywołanych przez EAEC jest obecność w próbkach kału dużych ilości
śluzu a często także krwi oraz ich przewlekły charakter.
Podobnie jak w przypadku ETEC, grupa tych szczepów E. coli adheruje do błony śluzowej jelita cienkiego
(bez cech inwazji), jednak w przeciwieństwie do ETEC sposób przylegania EAEC jest bardzo
charakterystyczny, co stało się podstawą ich rozpoznawania (w teście adhezji in vitro ). EAEC adherują do
komórek nabłonka za pośrednictwem fimbrii agregacyjnych AAF w postaci skupisk przypominających
„stosy cegieł.” Szczepy tej grupy mogą syntetyzować enterotoksynę ciepłostałą – EAST1, podobną do ST
oraz cytotoksynę (hemolizynę) kontaktową, której działanie cytopatyczne ujawnia się w wyniku ścisłego
kontaktu bakterii z komórka eukariotyczną. Ponadto opisano wśród EAEC szczepy syntetyzujące
verotoksyny, cytotoksynę CDT oraz CNF.
III. EPEC – enteropatogenne szczepy E. coli , najczęściej odpowiedzialne są za biegunki u niemowląt.
Szczepy te, w początkowej fazie zakażenia luźno przyczepiają się do błony śluzowej jelita cienkiego za
pośrednictwem fimbrii tworzących charakterystyczne wiązki tzw. BFP fimbrii. Dalsza ścisła adhezja EPEC,
uwarunkowana obecnością białka adhezyjnego błony zewnętrznej – intiminy, związana jest z drastycznymi
zmianami w obrębie cytoszkieletu enterocytów, zaburzeniem ich morfologii i funkcji, co jest bezpośrednią
przyczyną biegunki. Szczepy EPEC wykazują słabe zdolności inwazji enterocytów, co prowadzi do rozwoju
w obrębie jelita odczynu zapalnego. Chociaż ta grupa chorobotwórczych E. coli nie syntetyzuje żadnej
charakterystycznej toksyny, EPEC mogą nabywać geny kodujące LT, ST, EAST1, shiga – like toksyny i
hemolizyny.
IV. EHEC – enterokrwotoczne szczepy E. coli , których klasycznym przedstawiecielem jest serotyp E. coli
O157:H7 adherują do błony śluzowej jelita grubego w sposób podobny do EPEC (różnica dotyczy miejsca
kolonizacji: EPEC – jelito cienkie, EHEC – jelito grube). EHEC syntetyzują cytotoksyny, które budową i
mechanizmem działania przypominają toksynę shiga (wytwarzana przez Shigella dysenteriae typ1) i stąd są
nazywane shiga – like toksynami (SLT1 i SLT2) lub verotoksynami (SLT1=VT1; SLT2=VT2) z uwagi na
charakterystyczny efekt cytopatyczny jaki toksyny te wywołują na linii komórek nerki małpy zielonej - Vero
hodowanej in vitro . Poza SLT toksynami EHEC mogą wytwarzać enterohemolizynę o cechach cytotoksyny.
4
Szczepy EHEC związane są z krwawymi biegunkami i krwotocznym zapaleniem jelita grubego, którego
częstym powikłaniem jest hemolityczny zespół mocznicowy i/lub małopłytkowa plamica zakrzepowa.
V. EIEC – enteroinwazyjne szczepy E. coli wywołują zakażenia klinicznie przypominające czerwonkę
bakteryjną, aktywnie inwadując do komórek nabłonka okrężnicy, co prowadzi do powstania owrzodzenia
błony śluzowej i biegunki. Enteroinwazyjne szczepy E. coli nie rozkładają laktozy, jak również nie wykazują
ruchu (brak rzęsek).
2. Yersinia spp .
Zapalenie węzłów chłonnych krezki wywołane przez pałeczki z rodzaju Yersinia najczęściej związane jest z
gatunkiem Yersinia enterocolitica (bardzo rzadko z Yersinia pseudotuberculosis , pierwotnie chorobotwórczym
dla zwierząt oraz innymi gatunkami rodzaju Yersinia, które u ludzi wywołują przede wszystkim biegunkę).
Zakażenia o etiologii Y. enterocolitica przebiegają od łagodnych postaci biegunkowych poprzez ciężkie
zakażenia z gorączką i silnymi bólami brzucha sugerującymi zapalenie wyrostka robaczkowego, do zakażeń
układowych (np.: zespół Reitera, rumień guzowaty).
Yersinie wykazują powinowactwo do kępek chłonnych Peyera, w których się namnażają wywołując stan
zapalny odpowiedzialny za objawy kliniczne zakażenia. Pałeczki z rodzaju Yersina należą do patogenów
inwazyjnych, dysponujących licznymi czynnikami wirulencji, które umożliwiają im wnikanie do komórek
gospodarza, unikanie odpowiedzi immunologicznej i przeżywanie wewnątrz komórek. Spośród licznych
opisanych czynników wirulencji najbardziej charakterystyczne to:
- białka powierzchniowe o charakterze adhezyn ( np.: białka YadA i PsaA) pełniące równocześnie funkcję
inwazyn, umożliwiających wnikanie do komórek gospodarza i przemieszczanie się z komórki do komórki.
- białka o działaniu antyfagocytarnym (np.: białka Yop) i białka warunkujące oporność na bakteriobójcze
działanie dopełniacza
- białka o charakterze cytotoksyn działające na składniki cytoszkieletu komórek eukariotycznych (np.:
białko YopE)
- enterotoksyna Yst podobna do enterotoksyny ciepłostałej ST E. coli .
Zakażenia przenoszą się przez żywność (niedogotowane mięso wieprzowe), mleko i wodę. Większość
zakażeń dotyczy dzieci poniżej 5 r.ż. Najwięcej zachorowań występuje jesienią i zimą.
3 . Salmonella spp .
Na podstawie klinicznego przebiegu zakażenia pałeczki z rodzaju Salmonella dzielone są na serotypy
odpowiedzialne za dur brzuszny i paradury (zakażenia ogólnoustrojowe): S. Typhi i Paratyphi (serotypy
chorobotwórcze tylko dla człowieka) oraz serotypy wywołujące tzw. salmonellozy (antropozoonozy) –
zakażenia o charakterze gastroenteritis a zawiązane z serotypami: S. Enetritidis , S. Typhimurium , S. Agona i
inne (serotypy chorobotwórcze dla ludzi i zwierząt).
Serotyp Salmonella Choleraesuis pierwotnie chorobotwórczy dla zwierząt, u ludzi rzadko wywołuje ciężkie
zakażenia o charakterze ogólnoustrojowym.
Dur brzuszny i paradury.
Do zakażenia serotypami Salmonella odpowiedzialnymi za dury i paradury dochodzi drogą pokarmową.
Okres inkubacji tych zakażeń jest dłuższy niż w przypadku salmonelloz i waha się od 1 tygodnia do
miesiąca. W pierwszym okresie choroby salmonelle inwadują komórki M błony śluzowej jelita cienkiego,
gdzie są fagocytowane przez leukocyty wielojądrzaste, ale dzięki zdolności przeżywania w ich wnętrzu
dostają się do krwiobiegu (okres inwazyjny zakażenia). Z krwią pałeczki rozprzestrzeniają się po całym
organizmie chętnie osiedlając się w obrębie śledziony i wątroby, gdzie intensywnie się mnożą i ponownie
wysiewają do krwi. Okres ten trwa ok. 2 – 3 tygodni i jest związany z charakterystycznymi objawami
klinicznymi zakażenia: wysoką gorączką i wysypką durową. Za te kliniczne objawy zakażenia w głównej
mierze odpowiada specyficzny dla serotypów Salmonella LPS stymulujący uwalnianie cytokin prozapalnych.
Mnożąc się w obrębie wątroby salmonelle dostają się do żółci a z nią z powrotem do jelita, gdzie mnożą się
w grudkach chłonnych prowadząc w ciężkich przypadkach do owrzodzenia błony śluzowej jelita. U
ozdrowieńców (osób, które przebyły dur brzuszny) często rozwija się stan nosicielstwa spowodowany
utrzymywaniem się pałeczek w woreczku żółciowym.
W diagnozowaniu duru i paradrów bardzo ważne jest pobranie materiału do badań (izolacji drobnoustroju),
którego dobór podyktowany jest okresem zakażenia. W pierwszym okresie zakażenia - fazie inwazji i
rozprzestrzeniania się salmonelli w ustroju drogą krwi – krew jest jedynym materiałem, z którego można je
izolować. Dopiero w 2 – 3 tygodniu zakażenia, gdy salmonelle są ponownie, masowo wydalane z żółcią do
jelita, można je izolować z próbek kału.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin