Jakie sztućce podać do ryb:-węgorza, łososia wędzonego a także śledzia w oleju, czy śmietanie oraz ryby marynowane je się sztućcami przekąskowymi, nożem i widelcem-filety ryb w sosach np. greckim lub beszamelowym je się widelcem przekąskowym,-pozostałe dania z ryb je się specjalnymi sztućcami (nie powinno się jeść ryb dwoma widelcami, nóż musi być). Jakie sztućce podać do deserów:-do deserów serwowanych na małych talerzach deserowych podaje się małe sztućce deserowe, a do deserów coraz częściej prezentowanych na dużych (32 cm) płaskich talerzach podajemy duże sztućce deserowe-do naleśników i owoców nóż i widelec deserowy-do deserów zimnych, gorących, puddingów podajemy widelec i łyżkę deserową-do lodów w pucharze podajemy łyżkę z długą rączką Jakie sztućce podać do innych (trudnych) dań:-do gęsich wątróbek nóż i widelec przekąskowy,-do omletów w zależności od nadzienia widelec lub widelec i nóż,-do homara i langusty podajemy nóż i widelec do homara,-spaghetti oryginalne je się widelcem zawijając makaron na brzegu talerza ale w restauracji należy podać łyżkę umieszczając ja z lewej strony talerza. Serwowanie napojów zimnych1.Woda mineralna i soki powinny być podawane w dzbankach, dzbanuszkach lub szklanych butelkach (jest nietaktem podawanie w plastikowych petach).2.Inne napoje (piwo, napoje gazowane, wina) serwuje się z butelek, które powinny być otwarte na pomocniku kelnerskim w obecności gościa. Serwowanie napojów gorących1.Kawa powinna być serwowana z podgrzanym mlekiem lub śmietanką.2.Herbata – zaleca się podanie wrzątku w imbryku, cytryny bez pestek z wykałaczką oraz herbaty w saszetce (nie zaparzać nigdy na zapleczu). Zaleca się również podanie cukru w saszetkach w związku z coraz bardziej ważnym aspektem higieny oczekiwania gości. Warto mieć w swojej ofercie oprócz białego cukru także słodzik i cukier złocisty (trzcinowy).
karol17rp