Sękacz200 g masła cytryna4 żółtkabiałka z 6 jaj300g cukru175 g mąki ziemniaczanej65 g sproszkowanych migdałówszczypta soliNadzienie mandarynkowe0,5 kg mielonego twarogu3 jajka100 g cukru4 łyżeczki żelatyny Gellwe100 g migdałówpuszka mandarynekopakowanie galaretki pomarańczowej Gellwewoda do namoczenia żelatyny
Przygotowanie ciastaMiękkie masło utrzyj z połową cukru, skórką cytrynową i solą na puszysta masę. Żółtka lekko ubij i wymieszaj z masłem. Piekarnik nagrzej do 160 C. Białka ubij na słabą pianę dodaj cukier i dobij na sztywno. Mąkę wymieszaj z pianą, przestrzegając zaleceń jak przy mieszaniu biszkoptu.Do jednej trzeciej ubitych białek dodawaj na przemian masę maślaną, migdały z solą i białka. Kwadratową blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej pierwszą warstwę sękacza około 3-4 mm. Wstaw do pieca. Piecz, aż się zarumieni. Po czym wylej i rozprowadź szpatułką kolejne warstwy podpiekając je, aż do wyczerpania ciasta. Upieczone ciasto pokrój na paski o szerokości równej wysokości rantu tortownicy. Wytnij z nich słupki do wyłożenia formyPrzygotowanie nadzieniaMigdały sparz i obierz ze skórki. Na patelni roztop cukier na karmel. Dorzuć do niego migdały. Praż wszystko chwilę. Całość przerzuć do silikonowej lub plastikowej foremki. Zmiksuj na grubo w blenderze. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj do nich namoczoną żelatynę oraz zmielony ser. Masę serowa połącz z krokantem. Rant foremki wyłóż słupkami sękacza. Do środka wlej masę serową. Górę ozdób cząstkami mandarynek z puszki i zalej galaretką pomarańczową dla połysku. Wstaw do lodówki na 6 godzin. Delikatne rozepnij obręcz.
Karola2