WINO POMARAŃCZOWE.doc

(20 KB) Pobierz

Wino Pomarańczowe

 

Przepis nr. 01

 

Pomarańcze zmiażdżyć (unikając zmiażdżenia gorzkich pestek), dodać 1/3 przepisanej wrzącej wody, po ostudzeniu dodać zaczynu drożdży, po dniu scedzić, wygnieść, na miazgę nalać znowu 1/3 wody itd. Czynność powtórzyć jeszcze raz i w tej ostatniej wodzie rozpuścić na ciepło cukier, dodać do moszczu, dodać pożywki i fermentować. Podobno najlepsze pomarańcze na wino są w lutym i marcu.

Przepis na 10 litrów wina:

Wino Pomarańczowe 15%

6 kg. pomarańczy

6 litrów wody

2,4 kg cukru

3g. pożywki

drożdże winne

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin