WINO JARZĘBINOWE.doc

(32 KB) Pobierz

Wino Jarzębinowe

 

Przepis nr. 01

 

Na wino nadaje się tylko jarzębina słodka (tzw. morawska). Jarzębina dzika nie nadaje się do wyrobu win, może co najwyżej posłużyć jako źródło garbnika przy wyrobie win z owoców zawierających go za mało.

Przykład na 10l wina

2,5kg świeżej jarzębiny sparzyć należy 6l wrzącej wody w odpowiednio dużym naczyniu (misie, wiadrze). Po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży , dodać 4g pożywki i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 dni. Kilka razy dziennie dobrze wymieszać. Po dwóch dniach przecedzić do baniaka, owoce dobrze wygnieść i nalać na nie jeszcze 2 litry wody, po 1 dniu odcedzić i wytłoczyny odrzucić. W tej drugiej wodzie rozpuścić na gorąco 2,8kg cukru i dodać do moszczu w baniaku na 2-3 raty.

Przepis na 10 litrów wina:

 

Wino Jarzębinowe 9%       A

Wino Jarzębinowe  12%    B

Wino Jarzębinowe 17%     C

2kg. owoców jarzębiny

2,25 kg. owoców jarzębiny

2,5 kg. owoców jarzębiny

9l. wody

8,5l. wody

8l. wody

1,5 kg. cukru

2 kg. cukru

2,8 kg. cukru

3g. pożywki

4g. pożywki

4g. pozywki

10g. kwasu cytrynowego

10g. kwasu cytrynowego

10g. kwasu cytrynowego

 

jarzeb1d.jpg [9,7kB]

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin