Nalewka z czarnych porzeczek slodzonaZestaw na 2 litry wodki.1 l nalewu z czarnych porzeczek,300 g cukru,260 ml spirytusu o mocy 95ż,500 ml wody.Nalew z czarnych porzeczek:1 kg czarnych porzeczek,1 l spirytusu o mocy 70ż.1. Przygotowac nalew z czarnych porzeczek: 1 kg owocow obrac z galazek i szypulek, sparzyc wrzatkiem na sicie, czesciowo rozgniesc drewniana lyzka, wlozycdo 5 litrowego sloja. Zmieszac 750 ml spirytusu o mocy 95ż z 300 ml wody iuzyskanym w ten sposob spirytusem o mocy ok. 70ż zalac wlozone do naczyniaporzeczki.2. Owoce macerowac 6-8 tygodni, mieszajac od czasu do czasu, po czym nalew zlacdo butelek i odstawic na co najmniej 6 miesiecy.3. Nalew zmieszac z rozpuszczonym w przegotowanej wodzie cukrem, po czym dodacspirytus i dopelnic woda do objetosci 2 l. Odstawic do dojrzewania na 5-6miesiecy.- Chcac uzyskac slodsza nalewke, nalezy zwiekszyc ilosc cukru, redukujac iloscwody i spirytusu o mocy 95ż.
gregg80