Ciasto droĹĽdĹĽowe bez wyrabiania.doc

(91 KB) Pobierz
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania!!!

Składniki

·         4 szkl. mąki pszennej

·         5dkg świeżych drożdży

        1/2 szkl. cukru

·         3 jajka

·         1/2 szkl. oleju np.słonecznikowego

·         3/4 szkl. mleka mleka

·         1/3 szkl. maślanki lub kefiru

·         1 mała, płaska łyżeczka soli

·         kilka kropli aromatu do ciasta np. migdałowego albo waniliowego

·         na kruszonkę: 1/2 kostki margaryny lub masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru

·         200g rodzynek albo świeże owoce (ok.0,5-0,75 kg)

·         do formy: 1 łyżeczka masła + 2 łyżeczki tartej bułki

·         ew. 2-3 łyżki cukru pudru do posypania wierzchu

Opis przygotowania

Przygotować rozczyn - drożdże rozkruszyć, wymieszać z 1/2 szkl. ciepłego mleka dodając po łyżce cukru i mąki, odstawić na kilka minut pod przykryciem aby "ruszyły". Mąkę przesiać razem z solą. Rodzynki sparzyć, osączyć dokładnie, oprószyć mąką. Składniki kruszonki rozetrzeć rękami, masa powinna być grudkowata. Całe jajka ubić z 1/2 szkl. cukru. Olej, maślankę, resztę mleka, aromat i ubite jajka wymieszać i dodać do mąki razem z rozczynem. Wymieszać dokładnie łyżką, najlepiej drewnianą, tak żeby składniki się połączyły. Naprawdę nie trzeba wyrabiać!!! Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. aby podrosło. Blaszkę (ja piekłam w takiej o wym.25x35cm) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Do ciasta dodać rodzynki, jeśli ktoś lubi, ale nie jest to konieczne. Wyłożyć

ciasto na blaszkę, na wierzchu można ułożyć owoce (ja dałam ćwiartki moreli, wydrylowane wiśnie i garść borówki amerykańskiej (trzeba je dobrze powciskać w ciasto). Całość posypać równomiernie kruszonkę. Piec ok. 40min. w temp. 160st.C. Po przestudzeniu lekko posypać cukrem pudrem. Do kruszonki można dodać ze 3 łyżki wiórków kokosowych albo migdałowych płatków...

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin