Czynniki Biologiczne w Środowisku Pracy.pdf

(152 KB) Pobierz
B_pracy-2008_02-sklad1.indd
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
dr LIDIA ZAPÓR
mgr MA£GORZATA GO£OFIT-SZYMCZAK
Centralny Instytut Ochrony Pracy
– Pañstwowy Instytut Badawczy
Czynniki biologiczne
w środowisku pracy
– ocena ryzyka zawodowego
Wprowadzenie
Szkodliwe czynniki biologiczne wg definicji
zamieszczonej w rozporz¹dzeniu ministra
zdrowia w sprawie szkodliwych czynników
biologicznych dla zdrowia w środowisku
pracy oraz ochrony zdrowia pracowników
zawodowo nara¿onych na te czynniki [3]
to: drobnoustroje komórkowe, w tym zmodyfi-
kowane genetycznie; jednostki bezkomórkowe
zdolne do replikacji lub przenoszenia mate-
ria³u genetycznego, w tym zmodyfikowane
genetycznie; hodowle komórkowe; paso¿yty
wewnêtrzne cz³owieka.
Czynniki biologiczne wykazuj¹ specyfikê
dzia³ania polegaj¹c¹ na braku sta³ej zale¿ności
pomiêdzy ich stê¿eniem i czasem kontaktu
a odpowiedzi¹ organizmu, poza tym szczegól-
nie drobnoustroje chorobotwórcze, podlegaj¹
ci¹g³ej zmienności, ewolucji i selekcji. Z tego
wzglêdu istotny problem stanowi¹ kryteria
zawodowego nara¿enia zdrowia na czynniki
biologiczne. W odró¿nieniu od czynników
chemicznych i czêści fizycznych, w skali świa-
towej nie ustalono wartości normatywnych
dotycz¹cych dopuszczalnych stê¿eñ czynni-
ków biologicznych w środowisku pracy, jak
równie¿ ogólnie uznanych wartości progowych
nara¿enia [1, 2]. Dlatego te¿, zgodnie z roz-
porz¹dzeniem [3] ocena ryzyka zwi¹zanego
z nara¿eniem na czynniki biologiczne powinna
byæ ocen¹ jakościow¹.
Kryteria dokonywania oceny ryzyka za-
wodowego zosta³y zamieszczone w § 5 tego
rozporz¹dzenia, w myśl którego powinna byæ
ona przeprowadzona na podstawie wszelkich
dostêpnych informacji o danym czynniku
biologicznym z uwzglêdnieniem:
choroby, która mo¿e wyst¹piæ w nastêp-
stwie wykonywanej pracy
stwierdzonej choroby, która ma bezpo-
średni zwi¹zek z wykonywan¹ prac¹
wskazówek organów w³aściwej inspekcji
sanitarnej, Pañstwowej Inspekcji Pracy oraz
jednostek s³u¿by medycyny pracy.
W szczególnych przypadkach, np. w zak³a-
dach opieki zdrowotnej i zak³adach leczniczych
dla zwierz¹t, pracodawca powinien uwzglêdniæ
m.in.:
Zgodnie z rozporz¹dzeniem ministra zdrowia
w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla
zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia
pracowników zawodowo nara¿onych na te czynniki
(DzU nr 81/2005, poz. 716) ocena ryzyka na czynniki
biologiczne powinna byæ przeprowadzona na pod-
stawie wszelkich dostêpnych informacji o czynniku
biologicznym z uwzglêdnieniem: grupy zagro¿enia
wystêpuj¹cych czynników biologicznych, wed³ug
skali 2-4; rodzaju wykonywanych przez pracownika
czynności, czasu i stopnia spodziewanego nara¿enia;
potencjalnego dzia³ania alergizuj¹cego lub toksycz-
nego szkodliwego czynnika biologicznego; choroby,
która mo¿e wyst¹piæ w nastêpstwie wykonywanej
pracy; stwierdzonej choroby, która ma bezpośredni
zwi¹zek z wykonywan¹ prac¹; wskazówek organów
w³aściwej inspekcji sanitarnej, inspekcji pracy oraz
jednostek s³u¿by medycyny pracy.
Biological agents in the workplace – risk
assessment
According to the ordinance of the Minister of Health
(Dz.U. No. 81/2005, item 716) the assessment of
occupational risk related to biological agents shall be
conducted on the basis of all available information,
including classification of biological agents which pose,
or may pose, a hazard to human health (risk groups
2 - 4); activities likely to involve risk of exposure to
biological agents, the nature, degree and duration of
workers’ exposure; potential allergic or toxic effects
of biological agents; information on diseases which
may be contracted as a result of work; information
on diseases from which workers are found to be suf-
fering and which have a direct connection with their
work; recommendations from competent authorities
(sanitary inspection, labour inspectorate, occupational
medicine services).
informacje na temat potencjalnego wy-
stêpowania szkodliwego czynnika biologiczne-
go u pacjenta lub zwierzêcia oraz w materiale
i próbkach od nich pobranych
zagro¿enie ze strony szkodliwego czyn-
nika biologicznego, o którym wiadomo,
¿e jest obecny lub którego obecnośæ jest po-
dejrzewana u pacjenta lub u zwierzêcia oraz
w materia³ach i próbkach od nich pobranych.
klasyfikacji oraz wykazu szkodliwych
czynników biologicznych
Zasady postêpowania podczas oceny
ryzyka zawodowego, zwi¹zanego
z zagro¿eniami biologicznymi
Dla prawid³owego przeprowadzenia oceny
ryzyka zawodowego zwi¹zanego z nara¿eniem
na czynniki biologiczne decyduj¹ce znaczenie
ma zebranie informacji o warunkach pracy .
W tym celu pracodawca powinien uzyskaæ
informacje dotycz¹ce czynników biologicznych
wystêpuj¹cych lub mog¹cych wystêpowaæ
przy wykonywaniu konkretnych czynności.
Pierwszym elementem, który nale¿y
uwzglêdniaæ przy ocenie ryzyka zawodo-
wego zwi¹zanego z nara¿eniem na czynniki
biologiczne jest ich identyfikacja i klasyfikacja,
zgodnie z wykazem zamieszczonym jako za-
³¹cznik nr 1 do rozporz¹dzenia [3]. Szkodliwe
czynniki biologiczne zaklasyfikowano do 4 grup
zagro¿enia, bior¹c pod uwagê stopieñ ich cho-
robotwórczości, mo¿liwośæ rozprzestrzeniania
siê w populacji ludzkiej, a tak¿e mo¿liwośæ
profilaktyki oraz skutecznego leczenia.
Do grupy 1. nale¿¹ czynniki, przez które
wywo³anie chorób u ludzi jest ma³o praw-
rodzaju wykonywanych przez pracownika
czynności, czasu i stopnia nara¿enia na dzia³a-
nie szkodliwego czynnika biologicznego
potencjalnego dzia³ania alergizuj¹cego
lub toksycznego szkodliwego czynnika bio-
logicznego
6
125830091.020.png 125830091.021.png 125830091.022.png 125830091.023.png 125830091.001.png
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
dopodobne; czynniki z tej grupy praktycznie
nie stanowi¹ zagro¿enia dla pracowników,
dlatego te¿ nie zosta³y umieszczone w wykazie
szkodliwych czynników biologicznych.
Grupê 2. stanowi¹ czynniki, które mog¹
wywo³ywaæ choroby u ludzi, mog¹ byæ
niebezpieczne dla pracowników, ale rozprze-
strzenianie ich w populacji ludzkiej jest ma³o
prawdopodobne. W stosunku do tych czyn-
ników zazwyczaj istniej¹ skuteczne metody
profilaktyki lub leczenia. Wykaz obejmuje
140 gatunków bakterii i organizmów im podob-
nych, 56 wirusów, 60 gatunków paso¿ytów,
20 gatunków grzybów.
Grupa 3. obejmuje czynniki, które mog¹
wywo³ywaæ u ludzi ciê¿kie choroby, s¹ niebez-
pieczne dla pracowników, a rozprzestrzenianie
ich w populacji ludzkiej jest bardzo prawdopo-
dobne. W stosunku do czynników z tej grupy
równie¿ istniej¹ skuteczne metody profilak-
tyki lub leczenia. W wykazie umieszczonych
zosta³o 28 gatunków bakterii i organizmów
im podobnych, 57 wirusów, 10 paso¿ytów
oraz 6 gatunków grzybów. W grupie tej
wyodrêbniono grupê 3**, do której nale¿¹
czynniki mog¹ce stanowiæ ograniczone ryzyko
zagro¿enia dla ludzi, gdy¿ nie rozprzestrzeniaj¹
siê drog¹ powietrzn¹, np. wirus wścieklizny,
wirus kleszczowego zapalenia mózgu, wirusy
zapalenia w¹troby typu C.
Grupa 4. – czynniki, które wywo³uj¹ u ludzi
ciê¿kie choroby, s¹ niebezpieczne dla pracow-
ników, a rozprzestrzenianie ich w populacji
ludzkiej jest bardzo prawdopodobne. Zazwy-
czaj nie istniej¹ w stosunku do nich skuteczne
metody profilaktyki lub leczenia. Czynniki z tej
grupy stanowi¹ bardzo powa¿ne zagro¿enie,
czêsto gro¿¹ce śmierci¹. Wykaz obejmuje
12 wirusów.
one miejsce np. w przemys³ach biotechnolo-
gicznym, farmaceutycznym, perfumeryjnym
i kosmetycznym, w których wytwarza siê lub
stosuje biopreparaty. Przyk³adem czynności
z zamierzonym stosowaniem czynnika biolo-
gicznego s¹ prace z hodowlami komórkowymi,
produkcja szczepionek, stosowanie szczepów
referencyjnych itp. W wiêkszości przypad-
ków pracownik ma do czynienia z nieza-
mierzonym wystêpowaniem czynników
biologicznych w miejscu pracy , np. prace
przy sortowaniu odpadów, diagnozowanie
próbek pochodz¹cych od ludzi lub zwierz¹t.
Od rodzaju stwierdzanych czynności zale¿¹
obowi¹zki pracodawcy, m.in. zapewnienie od-
powiednich środków hermetyczności, tworze-
nie odpowiednich rejestrów, opracowywanie
i zapewnienie stosowania przez pracowników
odpowiednich procedur, obowi¹zek infor-
mowania o stosowaniu czynnika w³aściwej
inspekcji sanitarnej itp. [5, 6].
Kolejnym aspektem, który wg omawia-
nego rozporz¹dzenia [3] nale¿y uwzglêdniaæ
przy ocenie ryzyka zwi¹zanego z zagro¿eniami
biologicznymi jest czas i stopieñ nara¿enia
na dzia³anie szkodliwego czynnika biologiczne-
go. Pojêcie stopnia nara¿enia nie jest niestety
w rozporz¹dzeniu [3] jednoznacznie zdefinio-
wane. Mo¿na go uto¿samiaæ z poziomem
zagro¿enia infekcyjnego, który określa siê
na podstawie:
– informacji dotycz¹cych zakaźności
danych czynników biologicznych, co ma od-
zwierciedlenie w klasyfikacji
– rawdopodobieñstwa wyst¹pienia danych
czynników podczas wykonywania ocenianej
czynności
– przewidywanej ekspozycji w przypadku
ocenianej czynności [5, 6].
Do czynności, które mog¹ podwy¿szaæ
poziom zagro¿enia infekcyjnego nale¿¹
np. prace, w których dochodzi do wytwarzania
bioaerozoli, czy czynności manualne z ryzykiem
skaleczenia.
Wiedza o czynnikach biologicznych wy-
stêpuj¹cych lub mog¹cych wystêpowaæ przy
wykonywanych przez pracownika czynnościach
jest niezbêdnym elementem oceny ryzyka
zwi¹zanego z zagro¿eniami biologicznymi.
W przypadku czynności z zamierzonym sto-
sowaniem czynników biologicznych, identy-
fikacja zagro¿eñ dla zdrowia jest prosta, gdy¿
znany jest gatunek mikroorganizmu, z którym
pracownik ma kontakt. Przy wykonywaniu
czynności, podczas których kontakt z czyn-
nikami biologicznymi nie jest zamierzony, bez
przeprowadzenia badañ mikrobiologicznych
identyfikacja zagro¿eñ nie zawsze jest mo¿liwa.
Z drugiej strony, w wielu przypadkach, szcze-
gólnie je¿eli ma miejsce zmieniaj¹ca siê ekspo-
zycja mieszana, gdy czynników biologicznych
jest wiele, a dodatkowo sk³ad mikroflory mo¿e
zmieniaæ siê w czasie, oznaczenie wszystkich mi-
kroorganizmów wystêpuj¹cych na stanowisku
pracy nie jest mo¿liwe lub wymaga to ogrom-
nego nak³adu pracy (np. sk³adowiska odpadów,
oczyszczalnie ścieków). W takiej sytuacji, aby
pozyskaæ informacje niezbêdne do oceny ryzy-
ka, wystarczaj¹ce musi byæ „zadeklarowanie”
wystêpowania grupy organizmów, istotnych
ze wzglêdu na nara¿enie. W zdobyciu informacji
o tym, które czynniki biologiczne mog¹ stanowiæ
zagro¿enie przy wykonywanych czynnościach,
niezbêdna jest pomoc specjalistów i korzystanie
z literatury fachowej (2). Wiedza o czynnikach
biologicznych dotyczy bowiem nie tylko określe-
nia sk³adu gatunkowego (klasyfikacji), ale obej-
muje równie¿ dane dotycz¹ce dawki infekcyjnej
danego czynnika biologicznego; ciê¿kości
choroby, któr¹ wywo³uje; zdolności przetrwania
w środowisku; dróg przenoszenia w środowisku
i wnikania do organizmu; zdolności do produkcji
toksyn czy wywo³ywania reakcji alergicznych;
dostêpności profilaktyki i leczenia (w tym
profilaktyki poekspozycyjnej, np. w przypadku
tê¿ca); odporności na sterylizacjê itp. Dlatego
te¿, zgodnie z cytowanym rozporz¹dzeniem
wskazane jest, aby przy ocenie ryzyka korzystaæ
ze wskazówek organów w³aściwej inspekcji
sanitarnej, inspekcji pracy oraz jednostek s³u¿by
medycyny pracy.
Kolejnym elementem niezbêdnym do oceny
ryzyka jest analiza czynności wykonywanych
przez pracownika. Nale¿y je rozwa¿aæ pod
wzglêdem mo¿liwej ekspozycji, m.in. czasu
trwania czynności i dróg nara¿enia. Do czyn-
ności, na które nale¿y zwróciæ szczególn¹
uwagê nale¿¹ np. takie, podczas których mo¿e
tworzyæ siê aerozol (py³), czynności manualne
z wysokim ryzykiem skaleczenia, czynności
przebiegaj¹ce z czynnikami o niskiej dawce
infekcyjnej lub nale¿¹cymi do wysokiej grupy
zagro¿enia [5, 6].
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e ryzyko zawodowe
jest ściśle zwi¹zane z warunkami pracy
– na tych samych stanowiskach, ale w ró¿nych
warunkach (ró¿nych zak³adach pracy) zarów-
no zagro¿enia biologiczne, jak i poziom oszaco-
wanego ryzyka mog¹ byæ ró¿ne. W przypadku
czynników biologicznych niezmiernie wa¿ne
jest powi¹zanie wystêpowania czynnika bio-
logicznego z wykonywanymi czynnościami.
Sama obecnośæ szkodliwego czynnika na da-
nym stanowisku pracy nie decyduje o tym,
¿e wszyscy pracownicy przebywaj¹cy na tym
stanowisku s¹ jednakowo nara¿eni. Na przy-
k³ad obecnośæ na stanowisku pracy czynnika
z grupy 3** stanowi zagro¿enie wy³¹cznie dla
pracowników wykonuj¹cych czynności manu-
alne, gdy¿ czynniki te nie przenosz¹ siê drog¹
powietrzn¹, lecz wy³¹cznie przez bezpośredni
kontakt.
Istot¹ oceny ryzyka zawodowego wy-
stêpuj¹cego przy wykonywaniu czynności
z udzia³em szkodliwych czynników biolo-
gicznych jest przyporz¹dkowanie czynnika
do określonej grupy zagro¿enia (2 – 4),
gdy¿ to decyduje o ciê¿kości nastêpstw oraz
określenie prawdopodobieñstwa wyst¹-
pienia skutków zagro¿eñ w celu ustalenia
niezbêdnych środków zapobiegawczych
Zgodnie z rozporz¹dzeniem ministra
zdrowia [3], przy ocenie ryzyka zawodowego
zwi¹zanego z zagro¿eniami biologicznymi
istotny jest rodzaj wykonywanych przez
pracownika czynności . Pracownik mo¿e
wykonywaæ czynności znaj¹c przynale¿nośæ
gatunkow¹ stosowanego celowo w proce-
sie pracy czynnika biologicznego. S¹ to tzw.
czynności z zamierzonym (świadomym)
u¿yciem czynnika biologicznego. Maj¹
7
125830091.002.png 125830091.003.png 125830091.004.png
 
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
W ocenie ryzyka zawodowego zwi¹za-
nego z nara¿eniem na czynniki biologiczne
istotne jest pozyskanie informacji , czy przy
czynnościach branych pod uwagê w ocenie
ryzyka wyst¹pi³y ju¿ zachorowania, oraz
czy s¹ dostêpne wyniki profilaktycznych badañ
z zakresu medycyny pracy. Takie dane pozwa-
laj¹ w³aściwie oceniæ prawdopodobieñstwo
wyst¹pienia skutków zagro¿enia czynnikami
biologicznymi w miejscu pracy.
wośæ nara¿enia poprzez infekcjê w wyniku
uszkodzenia skóry, jednak dla dokonania
oceny ryzyka decyduj¹ce jest prawdopodo-
bieñstwo wyst¹pienia zdarzenia zagra¿aj¹-
cego. Z danych zawartych w piśmiennictwie
wynika, ¿e jest ono ma³e, a poza tym wirusy
te charakteryzuj¹ siê nisk¹ prze¿ywalności¹
w środowisku. Dlatego te¿, ustalaj¹c stopieñ
spodziewanego nara¿enia na wirusy WZW
typu B i C, przy wykonywaniu czynności w za-
k³adach sortowania odpadów przyjmuje siê
stopieñ hermetyczności 2. Dla pracowników
wykonuj¹cych tego rodzaju czynności wiêk-
sze zagro¿enie zdrowia stanowi¹ np. grzyby
pleśniowe i endotoksyna zawarta w pyle
organicznym i w stosunku do tych czynników
nale¿y przedsiêwzi¹æ odpowiednie środki
zapobiegawcze [5, 6] .
Podsumowuj¹c, zasady postêpowania pod-
czas oceny ryzyka zawodowego zwi¹zanego
z nara¿eniem na czynniki biologiczne s¹ na ogó³
podobne jak w przypadku czynników fizycznych
czy chemicznych i obejmuj¹ takie aspekty, jak:
identyfikacja zagro¿eñ (z określeniem rodza-
ju/gatunku czynników biologicznych i przy-
nale¿ności do grupy zagro¿enia), identyfikacja
nara¿onych pracowników, zebranie informacji
dotycz¹cych źróde³ zagro¿eñ oraz czynności
wykonywanych podczas pracy, ocena wszyst-
kich informacji dotycz¹cych miejsca pracy,
wyznaczenie środków ochronnych, kontrola
efektywności podjêtych dzia³añ ochronnych,
informowanie pracowników, dokumentacja [4].
Identyfikacjê źróde³ zagro¿eñ i ekspozycji nara-
¿onych pracowników mo¿na określiæ na podsta-
wie wywiadu i analizy procesu pracy podczas
Stopnie hermetyczności
W ocenie ryzyka zawodowego zwi¹za-
nego z nara¿eniem na szkodliwe czynniki
biologiczne, w odró¿nieniu od czynników
chemicznych i fizycznych, nowym zagadnie-
niem jest przyporz¹dkowanie wykonywanych
czynności do stopnia hermetyczności. Stopieñ
hermetyczności decyduje o ustaleniu przez
pracodawcê środków ochronnych (środków
hermetyczności) zapobiegaj¹cych lub reduku-
j¹cych przypadkowe przeniesienie lub uwolnie-
nie czynnika biologicznego poza miejsce pracy.
Środki hermetyczności wyznacza siê dla pro-
cesów przemys³owych oraz dla laboratoriów,
zwierzêtarni, pomieszczeñ izolacyjnych dla
ludzi i zwierz¹t. Środki hermetyczności przed-
stawione s¹ w za³¹czniku 4. i 5. do omawianego
rozporz¹dzenia [3].
Generaln¹ zasad¹ jest, ¿e dla szkodliwego
czynnika biologicznego z grupy zagro¿enia 2.
przyjmuje siê stopieñ hermetyczności 2., dla
czynnika z grupy 3. – stopieñ hermetyczności
3. itd. W przypadku pracy ze szkodliwymi
czynnikami biologicznymi z grupy zagro¿enia
1. nale¿y stosowaæ środki zapobiegawcze okre-
ślone w przepisach z zakresu bezpieczeñstwa
i higieny pracy.
W przypadku czynności wykonywanych
z konkretnym (znanym) mikroorganizmem
(czynności zamierzone) przyporz¹dkowanie
do poszczególnych stopni hermetyczności do-
konywane jest na podstawie klasyfikacji czyn-
ników biologicznych do poszczególnych grup
zagro¿enia (2- 4), przy czym, jeśli wystêpuj¹
czynności z wieloma czynnikami, o przypo-
rz¹dkowaniu do stopnia hermetyczności
decyduje czynnik nale¿¹cy do najwy¿szej
grupy zagro¿enia.
W przypadku czynności wykonywanych
z niezamierzonym stosowaniem czynnika bio-
logicznego, przyporz¹dkowanie do poszcze-
gólnych stopni hermetyczności odbywa siê
w zale¿ności od zagro¿enia infekcyjnego, jakie
dany czynnik mo¿e powodowaæ. Na przyk³ad
przy sortowaniu odpadów pracownik wyko-
nuje czynności, podczas których mo¿e mieæ
kontakt z takimi czynnikami z grupy 3**, jak
wirusy zapalenia w¹troby typu B i C prze-
noszonymi przez krew obecn¹ w odpadach
sanitarno-higienicznych (opatrunki, podpaski
higieniczne itp.). Teoretycznie istnieje mo¿li-
Schemat oceny ryzyka zawodowego przy pracach w nara¿eniu na czynniki biologiczne
A diagram of the assessment of occupational risk related to biological agents
8
125830091.005.png 125830091.006.png 125830091.007.png 125830091.008.png 125830091.009.png 125830091.010.png 125830091.011.png 125830091.012.png 125830091.013.png 125830091.014.png 125830091.015.png 125830091.016.png
BEZPIECZEŃSTWO PRACY 2/2008
wizji lokalnej. Wywiad mo¿na przeprowadziæ
wed³ug kwestionariusza tzw. listy kontrolnej
(przyk³ad zagadnieñ do listy kontrolnej zamiesz-
czono poni¿ej). Powinny znaleźæ siê w nim m.in.
pytania dotycz¹ce charakterystyki stanowisk
pracy, rodzaju wykonywanych czynności,
rodzaju szkodliwych czynników biologicznych
wystêpuj¹cych lub mog¹cych wystêpowaæ
na poszczególnych stanowiskach pracy, liczby
nara¿onych osób i czasu ich nara¿enia.
Na uproszczonym schemacie przedstawio-
no ocenê ryzyka zawodowego zwi¹zanego
z nara¿eniem na czynniki biologiczne.
Lista kontrolna do oceny ryzyka zawodowego
Stanowiska pracy, na których wystêpuje nara¿enie na czynniki biologiczne
Czynniki biologiczne – identyfikacja zagro¿eñ
– Jakie czynniki biologiczne wystêpuj¹ (mog¹ wyst¹piæ) podczas wykonywania okre-
ślonych czynności na stanowisku pracy?
– akie czynniki s¹ istotne dla bezpieczeñstwa pracy przy wystêpuj¹cej ekspozycji mie-
szanej?
– Do jakich grup zagro¿enia nale¿¹ rozpatrywane czynniki biologiczne?
– Jakie s¹ drogi przenoszenia czynników biologicznych i jak¹ drog¹ mog¹ wnikaæ do
organizmu?
– akie potencjalne skutki zdrowotne mog¹ powodowaæ oceniane czynniki biologiczne?
– Czy wystêpuj¹ce czynniki biologiczne stwarzaj¹ szczególne zagro¿enie, np. dla kobiet
w ci¹¿y lub m³odocianych?
Kiedy pracodawca dokonuje oceny
ryzyka zwi¹zanego z nara¿eniem
na czynniki biologiczne?
Ocena ryzyka powinna byæ przeprowadzo-
na przed przyst¹pieniem do pracy oraz nale¿y
j¹ okresowo weryfikowaæ. Ponadto, ocenê
ryzyka nale¿y powtórzyæ:
w przypadku ka¿dej zmiany warunków
pracy, która mo¿e prowadziæ do wiêkszego
zagro¿enia zatrudnionych
Przebieg prac i procesów pracy oraz wykonywane czynności – opis stanowiska
– Jakie typowe czynności s¹ wykonywane?
– Czy wykonywane s¹ czynności z powstawaniem bioaerozoli?
– Czy w procesie pracy jest wiele czynności wykonywanych manualnie (mo¿liwe ryzyko
rozlania, st³uczenia, skaleczenia)?
– Czy wykonywane s¹ czynności z du¿ym stê¿eniem czynnika biologicznego?
– Czy wykonywane s¹ czynności z czynnikami wysoce infekcyjnymi?
– Jak czêsto wykonywane s¹ czynności?
– Jakd³ugotrwanara¿enie?
– Gdzie wystêpuj¹ czynniki biologiczne (co jest ich źród³em)?
– Jak¹ drog¹ mog¹ wnikaæ czynniki biologiczne do organizmu przy wykonywaniu
konkretnych czynności?
– Czy mo¿na przewidzieæ wyst¹pienie czynnika biologicznego na stanowisku pracy?
– Jakie s¹ mo¿liwe drogi przenoszenia (rozprzestrzeniania) czynnika biologicznego?
– Czy istniej¹ dane dotycz¹ce wielkości nara¿enia zatrudnionych (czy wykonywane
by³y pomiary)?
– Czy stwierdzano wypadki przy pracy lub zdarzenia niebezpieczne dla zdrowia? Jakiego
typu?
– Ilu pracowników jest nara¿onych?
– Czy zatrudniane s¹ kobiety w ci¹¿y, kobiety karmi¹ce lub m³odociani?
po stwierdzeniu lub podejrzeniu zanie-
czyszczenia miejsca pracy
w przypadku wyst¹pienia wśród pra-
cowników infekcji lub choroby, która mo¿e
mieæ zwi¹zek z czynnościami wykonywanymi
z udzia³em czynnika biologicznego
kiedy lekarz zak³adowy, podejrzewaj¹c
ewentualne problemy zdrowotne, zaleca pra-
codawcy skontrolowanie miejsca pracy.
Przy ograniczaniu ryzyka zawodowego zaleca
siê postêpowanie zgodne z zasad¹ „STOP” , tj. S
( substitution ) – zast¹pienie; T ( technical safety )
– bezpieczeñstwo techniczne; O ( organisation )
– środki organizacyjne; P ( personal safety ) – środ-
ki ochrony indywidualnej. W rozporz¹dzeniu
w sprawie szkodliwych czynników biologicznych
w środowisku pracy w sposób szczegó³owy
podano środki ochrony zdrowia pracowników
zawodowo nara¿onych na te czynniki.
Do obowi¹zków pracodawcy nale¿y doku-
mentacja oceny ryzyka. Forma dokumentacji
nie jest narzucona obowi¹zuj¹cym formula-
rzem, niemniej jednak z dokumentacji oceny
ryzyka zwi¹zanego z nara¿eniem na czynniki
biologiczne powinno jasno wynikaæ, dla jakich
czynności analiza ryzyka by³a przeprowadzona
i jakie czynniki (sk³ad gatunkowy oraz przyna-
le¿nośæ do grupy zagro¿enia) zidentyfikowano
przy wykonywanych przez pracownika czyn-
nościach, jak d³ugo trwa nara¿enie, jaki jest wy-
nik oceny ryzyka oraz jakie środki ochronne
i profilaktyczne zosta³y ustalone, a tak¿e wynik
kontroli ich skuteczności.
Przy dokumentowaniu oceny ryzyka na-
le¿y uwzglêdniaæ wymagania rozporz¹dzenia
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeñstwa
i higieny pracy [7] .
Specyficzne doświadczenia i praktyki
– Czy s¹ doświadczenia z wykonywania porównywalnych czynności?
– Czy wystêpowa³y ju¿ zachorowania zwi¹zane z omawianymi czynnościami?
– Czy istniej¹ informacje dotycz¹ce profilaktyki w zakresie medycyny pracy dotycz¹ce
wystêpuj¹cych czynników biologicznych?
– Czy istnieje mo¿liwośæ profilaktyki poekspozycyjnej?
– Czyistniej¹wytycznebran¿owe?
PIŚMIENNICTWO
[1] J. Dutkiewicz. Biologiczne czynniki zagro¿enia za-
wodowego – aktualne problemy. „Medycyna Pracy”
2004, 55, 31-40
[2] J. Dutkiewicz, R. Śpiewak, L. Jab³oñski, J. Szymañska
Biologiczne czynniki zagro¿enia zawodowego.
Klasyfikacja, nara¿one grupy zawodowe, pomiary,
profilaktyka . IMW, Lublin 2007
[3] Rozporz¹dzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia
2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych
dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia
pracowników zawodowo nara¿onych na te czynniki
(DzU nr 81, poz. 716)
[4] Ryzyko zawodowe. Metodyczne podstawy oceny .
Praca zb. pod red. W. M. Zawieski. CIOP-PIB, Warszawa
2007
[5] A. Obuchowska Czynniki biologiczne na stanowisku
pracy. Ocena ryzyka. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia
Kadr Sp. z o.o., Gdañsk 2007
[6] Wdra¿anie prawa pracy w zakresie bezpieczeñstwa
i higieny pracy, w³¹czaj¹c czynniki biologiczne. IMP,
£ódź 2002
[7] Rozporz¹dzenie Ministra Pracy i Polityki Spo³ecznej
z dnia 2 marca 2007 r. zmieniaj¹ce rozporz¹dzenie
w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeñstwa i higieny
pracy (DzU nr 49, poz. 49)
9
125830091.017.png 125830091.018.png 125830091.019.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin