Łosoś w cieście francuskim.docx

(29 KB) Pobierz

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Łosoś w cieście francuskim - składniki

·         300 g filetów łososia pokrojonych w grubą kostkę

·         500 g mrożonego ciasta francuskiego

·         300 g białych części porów pokrojonych w paski

·         4 łyżki masła

·         2 łyżki posiekanego koperku

·         sok i paseczki skórki z cytryny

·         sól

·         pieprz

Łosoś w cieście francuskim - sposób przygotowania

Rybę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz skórką. Pory podsmażyć na maśle, dodać koperek, sól, pieprz. Ostudzone połączyć z rybą. Odstawić na pół godziny w cedzaku, żeby nadzienie odciekło. Ciasto trochę rozwałkować, przesypać delikatnie mąką i podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Na mniejszej części ciasta ułożyć masę rybno-porową i przykryć resztą ciasta. Brzegi posmarować jajem roztrzepanym z odrobiną wody i mocno skleić. Wierzch naciąć w kilku miejscach, posmarować jajem. Ułożyć na blasze na pergaminie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, dalsze 20 minut odkryte, do zrumienienia.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin