Łosoś w cieście francuskim
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Łosoś w cieście francuskim - składniki
· 300 g filetów łososia pokrojonych w grubą kostkę
· 500 g mrożonego ciasta francuskiego
· 300 g białych części porów pokrojonych w paski
· 4 łyżki masła
· 2 łyżki posiekanego koperku
· sok i paseczki skórki z cytryny
· sól
· pieprz
Łosoś w cieście francuskim - sposób przygotowania
Rybę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz skórką. Pory podsmażyć na maśle, dodać koperek, sól, pieprz. Ostudzone połączyć z rybą. Odstawić na pół godziny w cedzaku, żeby nadzienie odciekło. Ciasto trochę rozwałkować, przesypać delikatnie mąką i podzielić na dwie części, jedną trochę większą. Na mniejszej części ciasta ułożyć masę rybno-porową i przykryć resztą ciasta. Brzegi posmarować jajem roztrzepanym z odrobiną wody i mocno skleić. Wierzch naciąć w kilku miejscach, posmarować jajem. Ułożyć na blasze na pergaminie i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C, przez pierwsze 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, dalsze 20 minut odkryte, do zrumienienia.
arnika35