Wiosenna zupa z makaronem.docx

(32 KB) Pobierz

Wiosenna zupa z makaronem

Wiosenna zupa z makaronem

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Wiosenna zupa z makaronem - składniki

·         rosół wegetariański:

·         2 kg włoszczyzny oczyszczonej i pokrojonej na kawałki

·         3 listki laurowe

·         8 ziarenek pieprzu

·         4 ząbki czosnku

·         5 cm korzenia imbiru

·         sól

·         2 cebule

·         pęczek natki pietruszki

·         dodatki:

·         100 g makaronu ryżowego

·         100 g groszku cukrowego

·         garść liści szpinaku

·         garść kiełków fasoli mung

·         1/2 pęczka naci kolendry

·         1/2 pęczka dymki

·         1/2 pęczka mięty

·         10 ostrych papryczek marynowanych

·         1 limonka

·         sos sojowy

·         olej sezamowy

·         sos rybny

Wiosenna zupa z makaronem - sposób przygotowania

Wszystkie składniki bez cebuli i natki pietruszki zalać trzema litrami zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć gaz, delikatnie posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Cebulę pokroić na ćwiartki, przypalić nad ogniem i razem z natką wrzucić do rosołu. Gotować jeszcze pół godziny. Odczekać 10 min i odcedzić. Gotować sam płyn, odkryty, aż zostanie ok. 1,5 litra gotowego rosołu.
Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, odstawić. Kiedy zmięknie, odcedzić i rozłożyć do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzucić groszek cukrowy, potem liście szpinaku i kiełki fasoli.
Rozlać do misek. Obok postawić pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do miski po trochu wszystkiego, według uznania.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin