Wiosenna zupa z makaronem
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Wiosenna zupa z makaronem - składniki
· rosół wegetariański:
· 2 kg włoszczyzny oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
· 3 listki laurowe
· 8 ziarenek pieprzu
· 4 ząbki czosnku
· 5 cm korzenia imbiru
· sól
· 2 cebule
· pęczek natki pietruszki
· dodatki:
· 100 g makaronu ryżowego
· 100 g groszku cukrowego
· garść liści szpinaku
· garść kiełków fasoli mung
· 1/2 pęczka naci kolendry
· 1/2 pęczka dymki
· 1/2 pęczka mięty
· 10 ostrych papryczek marynowanych
· 1 limonka
· sos sojowy
· olej sezamowy
· sos rybny
Wiosenna zupa z makaronem - sposób przygotowania
Wszystkie składniki bez cebuli i natki pietruszki zalać trzema litrami zimnej wody i zagotować. Zmniejszyć gaz, delikatnie posolić i gotować na małym ogniu ok. 40 min. Cebulę pokroić na ćwiartki, przypalić nad ogniem i razem z natką wrzucić do rosołu. Gotować jeszcze pół godziny. Odczekać 10 min i odcedzić. Gotować sam płyn, odkryty, aż zostanie ok. 1,5 litra gotowego rosołu. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, odstawić. Kiedy zmięknie, odcedzić i rozłożyć do misek. Tuż przed podaniem do gorącego rosołu wrzucić groszek cukrowy, potem liście szpinaku i kiełki fasoli. Rozlać do misek. Obok postawić pozostałe składniki, niech każdy dodaje sobie do miski po trochu wszystkiego, według uznania.
arnika35