Baba Ganush.docx

(36 KB) Pobierz

Baba Ganush - przecier z bakłażanów

Baba Ganush - przecier z bakłażanów

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Baba Ganush - przecier z bakłażanów - składniki

·         2 nieduże upieczone bakłażany bez skórki i nasion

·         2 łyżki oliwy

·         sok z 1/2 cytryny

·         2 utarte ząbki czosnku

·         1/4 szklanki jasnej pasty tahini

·         sól

Baba Ganush - przecier z bakłażanów - sposób przygotowania

Bakłażany polej sokiem z cytryny. Mocno odciśnij i drobniutko posiekaj. Ucieraj, dodając stopniowo oliwę i pastę tahini (jest zrobiona z nasion sezamu. Można ją dostać w większości sklepów ze zdrową żywnością). Przypraw do smaku czosnkiem i solą, ewentualnie dodaj więcej soku z cytryny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin