Karkówka po chińsku.docx

(50 KB) Pobierz

Karkówka po chińsku

Karkówka po chińsku

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Karkówka po chińsku - składniki

·         50 dag karkówki wieprzowej

·         45 dag porów

·         1 zielona papryka (20 dag)

·         20 dag kapusty pekińskiej

·         1 ząbek czosnku

·         1/2 szklanki bulionu warzywnego

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         4 łyżki oleju

·         2 łyżki wódki

·         3 łyżki sosu sojowego

·         1 łyżka białego octu winnego lub (lepiej) ryżowego

·         1 łyżeczka miodu

·         po 1 łyżeczce imbiru i przyprawy typu jarzynka

·         ostra papryka

·         sól

·         pieprz

Karkówka po chińsku - sposób przygotowania

Mięso dokładnie umyj, osusz, pokrój w paski o szerokości jednego centymetra, oprósz mąką, zrumień na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Oprósz imbirem i jarzynką, wlej połowę bulionu oraz wódkę. Duś pod przykryciem około 15 minut. Pory oczyść, umyj i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski. Kapustę umyj, osącz i pokrój w paski o szerokości 1,5 cm. Przygotowane warzywa smaż 10 minut na pozostałym oleju, a następnie dodaj do mięsa. Na tym samym tłuszczu zeszklij zgnieciony w prasce czosnek, wlej sos sojowy, ocet, miód oraz pozostały bulion i zagotuj. Sos przypraw do smaku papryką oraz pieprzem, połącz z mięsem. Podawaj z makaronem sojowym albo ryżowym przygotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin