Makaron smażony z kurczakiem i warzywami.docx

(136 KB) Pobierz

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

·         Czas: do 60 minut

·         bardzo pikantne

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - składniki

·         - podwójna pierś z kurczaka

·         - 1 czerwona lub zielona papryka

·         - 1 duża marchewka

·         - 1 duży por

·         - garść suszonych grzybów mun

·         - 5 liści kapusty pekińskiej

·         - puszka kiełków fasoli mung lub kiełków sojowych

·         - 3 ząbki czosnku(może być więcej)

·         - sos sojowo-grzybowy i sojowy ciemny

·         - świeża papryczka chili lub chili w proszku

·         - olej do smażenia

·         - makaron spaghetti

·         - miód(najlepiej płynny)

·         - sos sojowy jasny lub ciemny

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami - sposób przygotowania

Wszystkie składniki należy przygotować przed smażeniem, bo będzie ono bardzo krótkie i nie będzie czasu na nic poza mieszaniem.
Mięso należy pokroić w kostkę i zamarynować w 2 łyżkach ciemnego sosu sojowego(może być też inny) przez przynajmniej 30 minut. Grzyby mun namoczyć przez około 10 minut w gorącej wodzie, w tym czasie zagotować wodę w garnku i w niej gotować namoczone grzyby przez kolejne 15 minut. Po ugotowaniu wystudzić i pokroić w paski. Marchewkę pokroić na zapałki, paprykę na cienkie paski a pora przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić dalej w poprzek włókien, aby uzyskać kwadraty o boku około 1-2 cm. Z liści kapusty pekińskiej usunąć środek(głąb) i pokroić pozostałą, miękką część na paski.
Najlepiej jest potrawę smażyć w woku, ale ja robię robię wszystko na mocno rozgrzanej patelni z grubym dnem, cały czas na pełnej mocy palnika.
Rozgrzewamy w patelni 3-4 łyżki oleju i obsmażamy w niej mięso do momentu, aż puści sok(max 5 minut). Wyjmujemy mięso razem z płynem do miski, czyścimy patelnię i ponownie rozgrzewamy olej, tym razem 5-6 łyżek. Wrzucamy wyciśnięty lub posiekany czosnek i po 10 sekundach dodajemy marchewkę i paprykę. Smażymy około 2 minuty, po czym dodajemy pora, a po kolejnych 2-3 minutach - grzyby mun. Po około 3 minutach dodajemy 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego, mieszamy i dodajemy kiełki oraz kapustę pekińską. Po 3-4 minutach dodajemy posiekane lub suszone chili. Ważne jest, żeby nie dodawać go wcześniej(szczególnie suszonego), gdyż przy tak dużej temperaturze smażenia zrobi się gorzkie. Ilość chili niestety zależy od gustu, dlatego ja dodaję 1 łyżeczkę sproszkowanego lub cały, spory strąk świeżego. Opcjonalnie można po chwili dodać szklankę wody, w której rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu w potrawie wytworzy się lekko zagęszczony sos. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy porcję ugotowanego makaronu. Obsmażamy go dość krótko, po czym dodajemy łyżkę stołową miodu i dobrze mieszamy, żeby oblepił cały makaron. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki sosu sojowego, który służy tu głównie zmianie koloru makaronu. Na patelnię z makaronem dodajemy porcję przygotowanej wcześniej potrawy, mieszamy i przekładamy na talerz. Smacznego :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin