Zupa z kurczaka i szpinaku.docx

(27 KB) Pobierz

Zupa z kurczaka i szpinaku

Zupa z kurczaka i szpinaku

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Zupa z kurczaka i szpinaku - składniki

·         1 pierś kurczaka (18-20 dag)

·         1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry

·         3/4 łyżeczki cukru

·         1 łyżeczka oleju sezamowego

·         25 dag świeżych liści szpinaku

·         4 szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki)

·         1 łyżka sosu sojowego

Zupa z kurczaka i szpinaku - sposób przygotowania

Mięso pokrój w paski o długości 5 cm i szerokości 5 mm. Włóż do miski, polej winem i olejem, dodaj pół łyżeczki cukru i wymieszaj. Marynuj kurczaka około 20 minut. W tym czasie przygotuj szpinak: dokładnie umyj, poodcinaj ogonki, listki wrzuć na 1-2 minuty do rondla z wrzącą wodą. Teraz przełóż szpinak do innego naczynia z bardzo zimną wodą, a potem odcedź. Zagotuj bulion, dodaj sos sojowy i resztę cukru. Włóż mięso, ponownie zagotuj. Pozostaw na ogniu, aż paseczki mięsa zrobią się białe. Dodaj szpinak, znowu zagotuj.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin