Wieprzowina i kurczak po chińsku.docx

(33 KB) Pobierz

Wieprzowina i kurczak po chińsku

Wieprzowina i kurczak po chińsku

Wieprzowina i kurczak po chińsku - składniki

·         300 g piersi z kurczaka

·         pokrojonej na drobne kawałki

·         350 g wieprzowiny - pokrojonej na cienkie paski

·         15 pieczarek - pokrojonych w ćwiartki

·         1 czerwona papryka - pokrojona w paski

·         60 ml sosu z ostryg

·         2 łyżki jasnego sosu sojowego

·         1 średnia cebula - pokrojona w kostkę

·         2 łyżki oleju roślinnego

·         1 łyżeczka mąki kukurydzianej

·         1 łyżka wody

Wieprzowina i kurczak po chińsku - sposób przygotowania

1. Na początku w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Następnie wrzucamy kurczaka oraz wieprzowinę, smażymy mieszając ok. 2min.
2. Po 2 min dodajemy 15 pieczarek, czerwoną paprykę oraz średnia cebulę. Całość smażymy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
3. Po 3 min. dodajemy 2 łyżki jasnego sosu sojowego oraz 60 ml sosu z ostryg. Całość dusimy przez ok. 2 min. cały czas mieszając.
4. W międzyczasie mieszamy 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej z jedną łyżką wody. Rozpuszczoną mąkę dodajemy do woka, po czym mieszamy. Po minucie smażenia, danie jest gotowe.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin