Wieprzowina i kurczak po chińsku
Wieprzowina i kurczak po chińsku - składniki
· 300 g piersi z kurczaka
· pokrojonej na drobne kawałki
· 350 g wieprzowiny - pokrojonej na cienkie paski
· 15 pieczarek - pokrojonych w ćwiartki
· 1 czerwona papryka - pokrojona w paski
· 60 ml sosu z ostryg
· 2 łyżki jasnego sosu sojowego
· 1 średnia cebula - pokrojona w kostkę
· 2 łyżki oleju roślinnego
· 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
· 1 łyżka wody
Wieprzowina i kurczak po chińsku - sposób przygotowania
1. Na początku w woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego. Następnie wrzucamy kurczaka oraz wieprzowinę, smażymy mieszając ok. 2min. 2. Po 2 min dodajemy 15 pieczarek, czerwoną paprykę oraz średnia cebulę. Całość smażymy do czasu, aż warzywa będą miękkie. 3. Po 3 min. dodajemy 2 łyżki jasnego sosu sojowego oraz 60 ml sosu z ostryg. Całość dusimy przez ok. 2 min. cały czas mieszając. 4. W międzyczasie mieszamy 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej z jedną łyżką wody. Rozpuszczoną mąkę dodajemy do woka, po czym mieszamy. Po minucie smażenia, danie jest gotowe.
arnika35