Szynka marynowana w pieprzu.docx

(30 KB) Pobierz

Szynka marynowana w pieprzu

Szynka marynowana w pieprzu

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Szynka marynowana w pieprzu - składniki

·         1 kg wieprzowiny od szynki

·         3 łyżeczki ziaren pieprzu

·         2 łyżeczki soli

·         szczypta mielonego ziela angielskiego

·         2 plasterki świeżego imbiru

·         2 dymki

·         1 łyżka czystej wódki
Sos:

·         2 łyżki sosu sojowego

·         1 łyżeczka cukru

·         1.5 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru

·         1 łyżeczka posiekanej zieleniny (może być świeża kolendra lub natka)

Szynka marynowana w pieprzu - sposób przygotowania

Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz, podgrzewaj, mieszając, około 45 sekund. Ostudź, zmiel z solą i zielem angielskim. Mięso przekrój na dwa kawałki, natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną przyprawą, włóż do miski. Przykryj i wstaw na 3 dni do lodówki. Co jakiś czas mięso odwracaj. Do dużego garnka wlej 1,5-2 l wody, zagotuj, włóż szynkę. Dodaj imbir, cebulę i wódkę, gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. W czasie gotowania odwróć raz lub dwa razy. Następnie mięso wyjmij, osącz, mocno zawiń w podwójnie złożoną gazę, ułóż na ruszcie piekarnika, a następnie razem z rusztem na blasze. Obciąż wyszorowanym kamieniem lub garnkiem napełnionym wodą. Pozostaw przez dwie godziny w chłodnym miejscu. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, szynkę rozwiń, pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem do maczania lub jako wędlinę do pieczywa.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin