CHILLI CON EWALOSA.doc

(21 KB) Pobierz

Chili con ewelosa

 

To bardzo dobry przepis szczególnie na rodzinne imprezy - można też podać go z chlebkiem kukurydzianym.

 

Składniki:

mięso mielone 1 kg

cebula 3 sztuki

czosnek 2 ząbki

mielona kolendra 2 łyżki

mielone ziele angielskie 2 łyżki

kardamom 4 sztuki całe ziarna

puree pomidorowe 2 szklanki

kakao 1 łyżeczka

oliwa czosnkowa 2 łyżki

papryka czerwona 1 sztuka - można też dodać

kukurydza Bonduelle 1/2 puszki - można dodać

fasola czerwona 1/2 puszki - można dodać

 

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy 2 łyżki aromatyzowanej oliwy czosnkowej, wsypujemy pokrojone: cebulę i czosnek. Musimy przesmażyć tak by cebula była miękka. Dosypujemy kolendrę, ziele i kardamon. Mieszamy.Teraz wrzucamy mięso i rozdzielamy je widelcem aby się porobiły kulki. Wlewamy puree i wodę, mieszamy. Wsypujemy kakao. Gdy się zagotuję to zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 1,5 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy tez dla zaostrzenia smaku dodać paprykę ostrą. Gdy dodajemy też paprykę to robimy to w tym samym momencie co cebulę i czosnek najpierw ją kroimy w kostkę, a kukurydzę i fasolkę na końcu - już po ugotowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin