Leniwe pierogi z szuszonymi owocami
Składniki
1 kg chudego twarogu
5 dag masła
35 dag grysiku
¼ l śmietany
4 jajka
½ łyżeczki soli
3 dag cukru
1 łyżeczka skórki cytrynowej
po 12,5 dag suszonych jabłek i moreli
½ l czerwonego wina
kawałek cynamonu
1 goździk
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Twaróg odstawić do osączenia, dopóki nie wycieknie z niego ¼ l serwatki. Masło roztopić, dodać 30 dag grysiku i wymieszać. Śmietanę zagotować i ostudzić. Jajka z solą, cukrem i tartą skórką cytrynową ubić do konsystencji kremu, dodać twaróg i grysik, wyrobić ciasto. Rękoma posypanymi grysikiem formować kulki o średnicy 3 cm. Wrzucić je do wrzącej, osolonej wody i gotować 20 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i osączyć. Owoce moczyć 1 godzinę w winie, dodać przyprawy i kilka minut gotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do owoców i zagotować. Polać pierogi.
arnika35