LENIWE Z SUSZONYMI OWOCOAMI.doc

(21 KB) Pobierz

Leniwe pierogi z szuszonymi owocami

 

 

Składniki

1 kg chudego twarogu

5 dag masła

35 dag grysiku

¼ l śmietany

4 jajka

½ łyżeczki soli

3 dag cukru

1 łyżeczka skórki cytrynowej

po 12,5 dag suszonych jabłek i moreli

½ l czerwonego wina

kawałek cynamonu

1 goździk

2 łyżki płynnego miodu

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania

Twaróg odstawić do osączenia, dopóki nie wycieknie z niego ¼ l serwatki. Masło roztopić, dodać 30 dag grysiku i wymieszać. Śmietanę zagotować i ostudzić. Jajka z solą, cukrem i tartą skórką cytrynową ubić do konsystencji kremu, dodać twaróg i grysik, wyrobić ciasto. Rękoma posypanymi grysikiem formować kulki o średnicy 3 cm. Wrzucić je do wrzącej, osolonej wody i gotować 20 minut na wolnym ogniu. Wyjąć i osączyć. Owoce moczyć 1 godzinę w winie, dodać przyprawy i kilka minut gotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do owoców i zagotować. Polać pierogi. 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin