Nietypowy barszcz
Składniki
3 buraki
1 seler korzeniowy
2 łyżki tłuszczu
20 dag poszatkowanej kapusty
2 ziemniaki
1 marchewka
1 l bulionu instant
2 cebule
1/2 łyżki cukru
1 listek laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki soku cytrynowego
sól, pieprz
200 g kwaśnej śmietany
Opis przygotowania
Ziemniaki, buraki, marchewkę i seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, Tłuszcz rozgrzać w dużym rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać cukier, skarmelizować. Wlać bulion, zagotować. Wrzucić warzywa i przyprawy. Gotować 30 min. Śmietanę rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy, dodać do całości, wymieszać, zagotować. Przed podaniem przyprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.
arnika35