BIOPIERWIASTKI.doc

(30 KB) Pobierz
BIOPIERWIASTKI

BIOPIERWIASTKI

 

Są to związki mineralne , występujące w organizmie w bardzo małych , czasem tylko w śladowych , ilościach .

Stanowią  4 %  masy ciała człowieka , który bez nich nie mógł by funkcjonować .

Podobnie jak w przypadku witamin , ich brak czy niedobór zakłóca procesy życiowe i prowadzi do ciężkich schorzeń .

 

RODZAJE  BIOPIRWIASTKÓW:

 

CYNK  (  Zn  )  -  występuje w wątrobie  , mięsie ,  „  owocach  morza  „ , rybach , ziarnach i kiełkach pszenicy , otrębach , pestkach dyni , drożdżach a także w mleku  .

Pierwiastek ten pomaga w przyswajaniu białek , wytwarzaniu insuliny , prawidłowej czynności prostaty i poprawia stan skóry  .

Jego niedobór wywołuje uczucie zmęczenia , słabą odporność na stres i infekcje , zmiany skóry  (  łojotok , trądzik , wypryski  ) a brak – karłowatość , choroby oczu i depresje  .

Zwiększone zapotrzebowanie  na cynk wykazują : młodzież w okresie dojrzewania , mężczyźni , cierpiący na schorzenia prostaty i diabetycy .

 

FLUOR  (  F  )  -  występuje w rybach morskich , mięsie , herbacie i serach .

Pierwiastek ten wpływa na odbudowanie szkliwa  zębów , zapobiega próchnicy i osłabieniu układu kostnego .

Uwaga – jego nadmiar grozi zatruciem  .

 

FOSFOR  (  P  )  -  występuje w rybach , mięsie i drobiu , kiełkach i ziarnach zbóż , serach żółtych , mleku , jajkach , orzechach i czekoladzie  .

Pierwiastek ten buduje kości , uczestniczy w przemianach energetycznych organizmu oraz procesach psychicznych  .

Jego niedobór powoduje krzywicę , próchnicę , artretyzm , nerwowość , zakłócenia pracy serca , zaburzenia oddychania  .

 

 

 

 

JOD  (  I  )  -  występuje w rybach, cebuli , żółtkach , wołowinie , kapuście , szpinaku i marchwi  .

Pierwiastek ten wpływa na pracę tarczycy , zwiększając energię

Życiową i wzrost młodych organizmów , stymuluje też pracę serca  .

Jego niedobór powoduje niedoczynność tarczycy i wszystkie związane z tym dolegliwości .

Zależy on od obecności jodu w glebie  .

 

MAGNEZ  (  Mg  )  -  występuje w ziarnach dyni , migdałach , orzechach , kakao , szpinaku , soi , grubych kaszach , fasoli , owocach róży i czekoladzie .

Reguluje czynności nerwów i mięsni , działa przeciwstresowo , ma korzystny wpływ na pracę serca , wpływa na stan szkliwa , zapobiega zachwianiom procesów mózgowych  .

Jego niedobór wywołuje zawroty głowy , drgania powiek , drętwienie i mrowienie kończyn , wypadanie i łamliwość włosów , lęki  .

 

MANGAN  (  Mn  )  -  występuje w nasionach słonecznika , orzechach , migdałach , ziarnach i kiełkach zboża , żurawinach , soi , grochu  .

Pierwiastek ten uczestniczy w wywarzaniu krwi , zwiększa aktywność życiową , zapobiega zawałom , sklerozie , udarom  .

Jego niedobór wywołuje brak koncentracji uwagi , zawroty głowy , zaburzenia snu , bule stawów i osłabienie  .

 

POTAS  (  K  )  -  występuje w owocach cytrusowych , melonie , pestkach słonecznika , zielonych warzywach liściastych , warzywach strączkowych , pomidorach  .

Pierwiastek ten niezbędny jest w gospodarce wodnej organizmu , poprawia utlenianie mózgu , wpływa na dobry stan serca i mięsni , obniża ciśnienie krwi , usuwa produkty przemiany materii  . 

Jego niedobór powoduje arytmię , obrzęki , uczucie zmęczenia  , zaburzenia snu , utratę jędrności skóry  .

 

SIARKA  (  S  )  -  występuje w wołowinie , drobiu , rybach , fasoli , jajkach , kapuście , serach i sałatce zielonej  . 

Pierwiastek ten jest niezbędny do budowy włosów i paznokci , wpływa na utlenianie mózgu , chroni wzrok  .

Jej niedobór wywołuje złe samopoczucie , łamliwość i wypadanie włosów , choroby paznokci oraz kataraktę  .

WAPŃ  (  Ca  )  -  występuje w mleku , serach , zwłaszcza żółtych , jajkach , szprotkach , natce pietruszki , jarmużu , kukurydzy i czekoladzie  .

Jest on niezbędny  (  razem z fosforem  )  do budowy i jakości zębów

oraz utrzymania w dobrym stanie naczyń i serca  .

Uczestniczy w przemianach żelaza w organizmie , wpływa na pracę mózgu .

Brak lub niedobór powoduje krzywicę  u dzieci , zwyrodnienie kości , próchnicę , przyspieszone bicie serca , bezsenność  .

 

ŻELAZO  (  Fe  )  -  występuje w wątrobie , mięsie i podrobach , kiełkach pszenicy , grubych kaszach , jajkach , oraz zielonych warzywach , z których składnik ten jest gorzej przyswajany  .

Pierwiastek ten niezbędny jest przy powstawaniu i odbudowie komórek hemoglobiny , do budowy mięsni , poprawia kondycję fizyczną i psychiczną oraz funkcjonowanie serca  .

 

        

 

     

 

 

 

 

 

  

 

 

   

      

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin