ZBOŻA
1) 4 podstawowe gatunki zbóż (w PL):
§ żyto
§ pszenica
§ owies
§ jęczmień
2)
a) Spośród 4 podstawowych zbóż najwięcej:
- białka – pszenica (do 25%)
- tłuszczu – owies (do 6,6%)
- węglowodanów – jęczmień (do 85,2%)
- popiołu – owies (do 5,7%)
b) Spośród wszystkich zbóż najwięcej:
- węglowodanów – proso (do 93,4%)
- popiołu – ryż (do 7%)
3) Zbożowe należące do podrodziny wiechlinowe (Poaidae):
żyto, pszenica, owies, jęczmień, pszenżyto, ber
4) Zbożowe należące do podrodziny prosowe (Panicoidae):
Proso, sorgo, ryż, mohar, trzcina cukrowa
5) Do rodziny rdestowate należy: gryka
6) Budowa części nadziemnej (źdźbła):
5-7 międzywęźli połączonych węzłami (kolankami), z których wyrastają liście, a ostatnie międzywęźle zakończone jest kłosem lub wiechą
7) Typy kwiatostanów:
Ø kłos – żyto, pszenica, jęczmień, pszenżyto
Ø wiecha – owies, proso, ryż sorgo
Ø wiecha kłosokształtna – ber, mohar
Ø kolba – kukurydza
8) Ziarniak – część użytkowa roślin zbożowych
9) Składniki odżywcze i zawartość s.m. w ziarniaku:
Ø sucha masa - 85%
Ø węglowodany - od 40 do 93%
Ø białko – od 1,2 do 7%
Ø składniki mineralne od 2 do 7%
10) Cechy ziarniaków wiechlinowych:
Ø wydłużone
Ø wyraźnie zaznaczona strona grzbietowa z zarodkiem (5% masy)
Ø strona brzuszna z bruzdą nasienną
Ø nagie (nieoplewione) lub oplewione
Ø wystająca bródka
11) cechy ziarniaków prosowych:
Ø koliste, spłaszczone i wydłużone
Ø strona grzbietowa z dużym zarodkiem (12%)
Ø strona brzuszna – brak bruzdy nasiennej
Ø brak bródki
12) Ziarniaki nagie (nieoplewione): kukurydza, żyto, pszenica, niektóre gatunki owsa i jęczmienia
13) Ziarniaki oplewione: ryż, proso, ber, mohar, sorgo
14) Zasadnicze części ziarniaka:
Ø okrywa owocowo-nasienna
Ø bielmo
Ø zarodek
15) Plewki szczelnie przylegające: owies, proso
16) Plewki zrośnięte z okrywą owocową: jęczmień, ryż
17) Największą część ziarniaka stanowi bielmo (60-92% masy ziarniaka; najwięcej w pszenicy)
18) Bielmo składa się z:
Ø warstwy aleuronowej
Ø bielma mączystego (właściwego)
19) Najwięcej w bielmie jest: węglowodanów (40-93%): skrobii, celulozy, hemicelulozy, cukrów rozpuszczalnych
20) Bielmo jest też magazynem białka zapasowego (20-50% s.m. )
Ø albuminy
mała część. Poniżej 10% w owsie, ryżu, sorgo, kukurydzy; około 15% w pszenicy i prosie; ok. 20% w jęczmieniu i pszenżycie; do 35% w życie. Zasobne są w aminokwasy egzogenne, zwłaszcza: Lizynę (owies, ryż, proso).
Ø globuliny
niewielka część, podobny udział procentowy z wyjątkiem owsa, gdzie do 70-78% jest ogólnej ilości białka. Zasobne w lizynę (z wyjątkiem pszenicy, ryżu i sorgo). Zawiera mniej Metioniny, Tryptofanu w porównaniu z albuminami.
Albuminy i globuliny występują we wszystkich częściach ziarniaka największej ilości w zarodkach (ok. 80% białek) i w warstwie aleuronowej (ok. 50%).
Ø prolaminy
Nazwa prolamin
Występowanie
Zawartość % w ilości ogólnej białka
gliadyny
pszenica
28-40%
sekaliny
żyto
12-25%
hordeiny
jęczmień
34-46%
aweniny
owies
5-10%
pszenżyto
18-30%
oryziny
ryż
2-10%
panicyny
proso
50-60%
zeiny
kukurydza
40-60%
kafiryny
sorgo
47-52%
Uznawane za białka typowo zbożowe. Występują tylko w skrobiowej części bielma.
Zawierają dużo proliny i kwasu glutaminowego (z wyjątkiem panicyny prosa), a zwłaszcza gliadyny pszenicy (60% wszystkich aminokwasów), sekaliny żyta (50%), aweniny owsa (47%).
Niska zawartość lizyny (oprócz owsa), treoniny i tryptofanu.
Prolaminy mają zdolność do agregacji (tworzenia żeli) – najbardziej u pszenicy, a a słabo u żyta i jęczmienia.
Ø Gluteliny
Nazwa glutelin
gluteniny
20-34%
...
wnozcik2008