Kapusniak z kielbasa.docx

(21 KB) Pobierz

Kapusniak z kielbasa 

1,5 l bulionu z kostki 
● 50 dag wędzonej kiełbasy 
● 2 cebule 
● olej 
● 5 ziemniaków 
● 2 marchewki 
● 30 dag kiszonej kapusty 
● sól 
● pieprz 
● łyżka masła 
● łyżka maki 

W dużym rondlu zagotuj bulion. Kiełbasę potnij w grube plastry. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż kiełbasę, podsmaż razem. Ziemniaki i marchewki obierz, umyj i potnij w niewielką kostkę. Do gotującego się bulionu włóż ziemniaki i marchewki, gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną. Kapustę odciśnij, poszatkuj drobno, włóż do zupy, gotuj 30 min. Pod koniec gotowania włóż kiełbasę z cebulą. Przypraw do smaku sola i pieprzem. Z masła i maki zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź ją w niewielkiej ilości zupy, a następnie wlej do garnka i wymieszaj.

Kapuśniak z kiełbasą.jpeg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin