Kapusniak z kielbasa 1,5 l bulionu z kostki ● 50 dag wędzonej kiełbasy ● 2 cebule ● olej ● 5 ziemniaków ● 2 marchewki ● 30 dag kiszonej kapusty ● sól ● pieprz ● łyżka masła ● łyżka maki W dużym rondlu zagotuj bulion. Kiełbasę potnij w grube plastry. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Włóż kiełbasę, podsmaż razem. Ziemniaki i marchewki obierz, umyj i potnij w niewielką kostkę. Do gotującego się bulionu włóż ziemniaki i marchewki, gotuj na wolnym ogniu, aż zmiękną. Kapustę odciśnij, poszatkuj drobno, włóż do zupy, gotuj 30 min. Pod koniec gotowania włóż kiełbasę z cebulą. Przypraw do smaku sola i pieprzem. Z masła i maki zrób jasną zasmażkę. Rozprowadź ją w niewielkiej ilości zupy, a następnie wlej do garnka i wymieszaj.
magda.p38