Ciasto toffi.docx

(34 KB) Pobierz

Ciasto toffi


CIASTO TOFFI-JEDYNA0101.jpg

Składniki: 

400 g krakersów 
4 żółtka 
3/4 szkl maki 
1 op budyniu śmietankowego lub waniliowego 
3 i 1/2 szkl mleka 
1/2 szkl śmietanki słodkiej 18% 
250 g masła 
1/2 szkl cukru 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
2 łyżki likieru waniliowego 
1 l śmietany kremówki 
1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego 
1 cukier waniliowy 
1 łyżeczka cukru 
50 g gorzkiej czekolady 

Jak przyrządzić: 

Mleko skondensowane gotowac w puszce przez 2-3 godz 
zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru, do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szkl mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta, dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier. 
blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z mlekiem skondensowanym. 
wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem. 
warstwy ciasta zaczynając od dołu: 
krakersy 
masa budyniowa 
krakersy 
śmietana toffi 
krakersy 
bita śmietana 
starta czekolada

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin