Faworki.docx

(63 KB) Pobierz

Faworki

Składniki: 

35 dag mąki 
3 dag miękkiego masła(1 łyżka) 
3 żółtka 
1 całe jajo 
10 dkg śmietany (7 łyżek) 
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki albo łyżka octu 
smalec lub olej 
cukier puder 

Jak przyrządzić: 

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać je wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. 
Ja po zagnieceniu ciasta kilka minut walę w nie wałkiem: jak się rozpłaszczy składam i znowu walę, ale nie za długo, bo to nudna czynnosć :-) 
Z tego przepisu wychodzą dwa pełne talerze faworków. 
Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. 
Robiłam te chruściki na smalcu i na oleju, obie wersje są bardzo smaczne i właściwie tylko nieznacznie się różnią. 
Jeśli nie chce nam się smażyć wszystkiego na raz, połowę ciasta możemy włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia.. 
Uwaga: 
Nie dodajemy cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Lepiej po prostu obficie posypać je po usmażeniu


SZYBKIE FAWORKI-JEDYNA0101.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin