dieta.pdf

(431 KB) Pobierz
Dieta dla ludzi starszych - Zdrowe odżywianie - odzywianie.info.pl - żywienie, diety, odchudzanie, kalorie, informacje, kalkulatory, forum dyskusyjne
Dieta dla ludzi starszych - Zdrowe odżywianie - odzywianie.info.pl - żywienie, diety, odchudzanie, kalorie, informacje, kalkulatory, forum dyskusyjne
Dieta dla ludzi starszych
Założenia - dieta dla ludzi starszych:
Właściwe odżywianie pozwala zachować dłużej sprawność fizyczną i umysłową. Proces
starzenia się organizmu jest nieuchronny. Często możemy jednak sprawić, aby postępował on
wolniej i dzięki temu dłużej zachować sprawność zarówno fizyczną, jak i umysłową. Wielu
naukowców dowodzi, że organizm ludzki jest przystosowany do osiągnięcia 110-120 lat życia.
Dlaczego jednak tak niewielu osobom udaje się dożyć sędziwego wieku? Wynika to z błędów
popełnianych przez człowieka już w młodości, a dotyczących m.in. złego odżywiania. Nawet po
60. roku życia nie jest jeszcze za późno, aby dokonać odpowiednich zmian w codziennym życiu
i dzięki temu poprawić jego jakość. W starszym wieku dochodzi do wielu zmian w
funkcjonowaniu organizmu. Mniej wydajnie pracuje układ pokarmowy (zmniejszenie wydzielania
soków trawiennych, zahamowanie ruchów robaczkowych), co może powodować częste
występowanie niestrawności, biegunek lub zaparć. Maleje również odporność organizmu,
dlatego tak bardzo groźne w starszym wieku mogą być infekcje. Niekorzystne zmiany zachodzą
również w układzie kostno-szkieletowym, gdzie następują zaburzenia w gospodarce
wapniowo-fosforowej prowadzące do zrzeszotnienia kości zwanego osteoporozą. Zmiany nie
omijają również układu krążenia i dotyczą przede wszystkim wzrostu ciśnienia tętniczego oraz
utraty elastyczności tętnic, która może być spowodowana przez miażdżycę. Zapotrzebowanie
na składniki odżywcze nie zmniejsza się radykalnie z wiekiem. U ludzi starszych często
obserwuje się ich niedobory, które mogą być spowodowane: niedokładnym rozdrabnianiem
pokarmów, gorszą pracą przewodu pokarmowego, zmniejszeniem łaknienia wskutek osłabienia
zmysłu powonienia i smaku, niechęcią do przygotowywania posiłków tylko dla siebie. Po
przejściu na rentę lub emeryturę zmniejsza się aktywność życiowa. W związku z tym powinno
nastąpić obniżenie kaloryczności diety, co pomoże zachować prawidłową masę ciała. Częstym
problemem osób starszych, zwłaszcza kobiet, jest osteoporoza. Powyżej 40.-50. roku życia
zaczyna się fizjologiczna utrata masy kostnej, oceniana u zdrowych na ok. 1% rocznie. U kobiet
po menopauzie oraz u osób predysponowanych do osteoporozy ta szybkość może być
znacznie większa i przekraczać 3-5% rocznie. Chociaż zapotrzebowanie na wapń w starszym
wieku jest takie samo jak u młodych osób, to jednak proces przyswajania wapnia z pożywienia
jest mniejszy i dlatego powinno się go więcej dostarczać. Mniejsze przyswajanie wynika z
zaburzeń metabolizmu witaminy D, koniecznej do prawidłowego wchłaniania wapnia, oraz z
braku estrogenów u kobiet po menopauzie (wtedy stopień przyswajania wapnia zmniejsza się o
10%). Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i przetwory mleczne. Osoby z nietolerancją
laktazy mogą zastąpić mleko napojami mlecznymi fermentowanymi (jogurtem, kefirem lub
mlekiem acidofilnym), które zazwyczaj nie wywołują niekorzystnych objawów ze strony
przewodu pokarmowego, lub stosować preparaty laktazy (dostępne w aptekach). Laktaza jest
enzymem, odpowiedzialnym za trawienie cukru mlecznego - laktozy. Jego brak w przewodzie
pokarmowym w starszym wieku powoduje kłopoty z trawieniem mleka. Preparat laktazy należy
zażyć bezpośrednio przed planowanym posiłkiem zawierającym mleko. Wiele badań wskazuje,
1 / 3
318951668.003.png
 
Dieta dla ludzi starszych - Zdrowe odżywianie - odzywianie.info.pl - żywienie, diety, odchudzanie, kalorie, informacje, kalkulatory, forum dyskusyjne
że nawet u zdrowych starszych osób posiłki tłuste nie są tolerowane tak dobrze jak u osób
młodych. Dlatego normy zalecają, aby dieta osób po 60. roku życia dostarczała mniej niż 25%
energii z tłuszczu.
Najważniejsze zasady diety
- Zaleca się, aby kobiety po 60. roku życia zwiększały dzienne spożycie wapnia do 1100 mg.
- Trzeba zadbać o to, aby w diecie nie zabrakło witaminy D. Ludzie starsi rzadko korzystają ze
słońca, a więc w ich skórze witamina D nie jest syntetyzowana w wystarczającej ilości. Źródła
witaminy D w żywności to przede wszystkim tłuste ryby (śledź, makrela, tuńczyk), mleko o
zawartości tłuszczu powyżej 1,5%, tran. W niektórych przypadkach lekarz może zlecić
dodatkowe zażywanie preparatów witaminy D.
- Należy również pamiętać o witaminach antyoksydacyjnych - C, E i beta-karotenie. Ich
niedobory mogą przyspieszać procesy starzenia się organizmu i zwiększać podatność na takie
choroby jak nowotwory i miażdżyca. Witamina E ponadto zapobiega zmianom zwyrodniającym.
Witaminę C i beta-karoten możemy znaleźć w warzywach i owocach, natomiast witaminę E w
olejach roślinnych i margarynach. Spośród składników mineralnych zwracajmy uwagę na
odpowiednią ilość potasu, żelaza i magnezu, których niedobory często występują w starszym
wieku.
- Posiłki urozmaicone i atrakcyjne wizualnie mają istotne znaczenie w pobudzaniu osłabionego
apetytu.
- Wskazane jest unikanie potraw ciężko strawnych, które długo zalegają w żołądku. Dlatego
raczej nie poleca się smażenia jako metody kulinarnej. Zdecydowanie lepsze jest gotowanie,
duszenie bez obsmażania lub pieczenie w folii.
- W codziennym jadłospisie powinny się znaleźć produkty mleczne, pełnoziarniste produkty
zbożowe, warzywa, owoce oraz chude mięsa i przetwory mięsne.
- Ograniczyć warto cukier i słodycze ze względu na występującą u większości osób starszych
obniżoną tolerancję glukozy.
W wielu przypadkach dieta powinna być ustalana indywidualnie ze względu na ewentualne
choroby czy też istniejącą nadwagę lub niedożywienie.
Przykład - dieta dla ludzi starszych:
Śniadanie: płatki owsiane na mleku, chleb razowy z margaryną, wędliną drobiową, surówka z
pomidora i papryki
II śniadanie: kefir z grahamką, mandarynka
Obiad: zupa jarzynowa, pulpeciki cielęce w warzywach z ryżem, buraczki duszone, sok
owocowy
Podwieczorek: jabłko pieczone
2 / 3
318951668.004.png
 
Dieta dla ludzi starszych - Zdrowe odżywianie - odzywianie.info.pl - żywienie, diety, odchudzanie, kalorie, informacje, kalkulatory, forum dyskusyjne
Kolacja: chleb razowy, makrela wędzona, sałata z olejem, herbata
3 / 3
318951668.001.png 318951668.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin