Układ pokarmowy
1. Zęby człowieka dzielimy na siekacze, kły, przedtrzonowe i trzonowe.
2. Gruczoły należące do przewodu pokarmowego to ślinianki, wątroba i trzustka.
3. Właściwym narządem smaku są kubki smakowe skupione w brodawkach smakowych.
4. Podstawowym enzymem rozkładającym tłuszcze jest lipaza działająca w dwunastnicy.
5. Jelito cienkie dzielimy na dwunastnicę, jelito czcze i jelito kręte.
6. Gardło z żołądkiem łączy przełyk.
7. Końcowy produkt trawienia cukrów, glukoza, wędruje żyłą wrotną z jelit do wątroby.
8. Do dwunastnicy doprowadzany jest sok trzustkowy z trzustki i żółć z wątroby.
9. W jelicie cienkim enzym maltaza przeprowadza rozkład maltozy do glukozy, a peptydazy rozkładają tripeptydy i dipeptydy do aminokwasów.
10. Wiele wspólnego z jadłowstrętem – anoreksją ma choroba wilczego głodu – bulimia.
11. Człowiek posiada 20 zębów mlecznych i 32 zęby stałe.
12. Miażdżycy sprzyja wysoki poziom lipoprotein LDL, natomiast wysoki poziom HDL chroni przed tą chorobą.
13. Ząb składa się z korony, szyjki i korzenia zagłębionego w zębodole.
14. Sole żółciowe umożliwiają emulgację tłuszczów, która umożliwia zwiększenie tempa ich trawienia.
15. Jednym z barwników żółciowych jest bilirubina, produkt rozpadu hemoglobiny.
16. W jelicie grubym wyróżniamy kątnicę, okrężnicę i odbytnicę.
17. Najtwardszą substancją ustroju jest szkliwo pokrywające korony zębów.
18. Głównym procesem zachodzącym w jelicie grubym jest wchłanianie wody.
19. Warstwę zewnętrzną zęba stanowi szkliwo, pod nim znajduje się zębina, a komorę zęba wypełnia łącznotkankowa miazga z naczyniami krwionośnymi i nerwami.
20. Człowiek rozróżnia cztery smaki: gorzki, słony, kwaśny i słodki.
21. W ślinie znajduje się enzym amylaza ślinowa wstępnie rozkładający wielocukry.
22. Śluzówka jelita cienkiego ma liczne palczaste wypustki – kosmki jelitowe.
23. Pokarm w jelicie przesuwa się dzięki skurczom perystaltycznym.
24. Amylaza jest enzymem rozkładającym cukry złożone, zawartym w ślinie i soku trzustkowym.
25. Nadwyżka glukozy jest przekształcana w wątrobie w glikogen, a gdy stan nadwyżki jest długotrwały, w glicerol i kwasy tłuszczowe, ulegające zamianie w tłuszcze.
26. Spośród proteaz, pepsyna działa przy niskim pH, natomiast trypsyna i chymotrypsyna przy wysokim pH.
27. Amoniak przetwarzany jest przez komórki wątroby na mocznik.
28. Hormon gastryna powoduje wzmożenie wydzielania pepsynogenu przez gruczoły żołądkowe.
29. Dwie najczęstsze choroby zębów to próchnica i parodontoza.
30. Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiedniej ilości.
biobird