BurritasPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 15 min + 12godzMachaca:600 g wolowiny,2 zabki czosnku,2 lyzki soku cytrynowego,1 lyzka oregano,1/2 lyzki soli,1/4 lyzeczki pieprzu,1 mala cebula,1 lyzka oleju,sol.12 tortilli lub nalesnikow (przepis na tortille w "macz-ryz").1. Umyte mieso natrzec zmiksowana masa skladajaca sie z czosnku, soku cytrynowego, oregano, soli i pieprzu. Marynowac 4-6 godz, podsmazyc, podzielic namale kawalki i osuszyc w przewiewnym miejscu (ok. 6 godz). Jesli machaca robimy z miesa zamrozonego nalezy je wczesniej wyjac z lodowki i rozmrozic(przepis "machaca suszona wolowina" w "wolowina").2. Cebule obrac, oplukac i drobno posiekac. W garnku rozgrzac olej, podsmazyccebule. Dodac suszona wolowine (machaca). Smazyc az sie dobrze zrumieni.Dodac sol i wymieszac.3. W piekarniku podgrzac tortille. Na kazda nalozyc kilka lyzek miesa i zwinacw rulon. Podobnie mozna nadziac machaca nalesniki.4. Podawac gorace z sosem meksykanskim i fasola.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 24.
akas