Viessmann Kotly parowe poradnik.pdf

(4700 KB) Pobierz
64142971 UNPDF
Poradnik fachowy
Kotły parowe
64142971.003.png
Zakład farmaceutyczny L.I.F.E firmy
B. Braun Melsungen AG
Dwa wysokoprężne kotły parowe
Vitomax 00-HS dostarczają do
40 t pary na godzinę dla produkcji
roztworów infuzyjnych.
64142971.004.png
Spis treści
Strona
1 Wstęp
4
1.1 Przeznaczenie poradnika
1. Para wodna w historii
2 Podstawy ogólne
5
.1 Zawartość ciepła w parze
. Obszary zastosowań pary
. Czym jest para?
3 Wytwarzanie pary
9
.1 Kotły parowe
. Podstawy prawne
. Zespoły składowe instalacji kotłowej
4 Elementy składowe kotłowni parowej
15
4.1 Kocioł parowy
4. Palniki
4. Podgrzewacz wody zasilającej/ekonomizer
4.4 System odprowadzania spalin
4.5 Uzdatnianie wody
4.5.1 Chemiczne uzdatnianie wody
4.5. Osmoza odwrócona
4.5. Termiczne uzdatnianie wody
4.6 Uzdatnianie kondensatu
4.7 Szafy sterownicze
5 Dobór kotła
34
5.1 Ciśnienie i moc
5. Zapotrzebowanie energii na potrzeby własne kotłowni parowej
5. Regulacja poziomu wody w kotle
5.4 Tryb udzielania pozwoleń
5.5 Instalacje wielokotłowe
6 Instalowanie
41
6.1 Pomieszczenie kotłowni
6. Emisje hałasu
6. Transport
6.4 Wstawianie
7 Prowadzenie ruchu kotła
46
7.1 Tryby prowadzenia ruchu
7. Normy i przepisy eksploatacyjne
7. Serwis
8 Specjalne typy konstrukcyjne
50
8.1 Kotły odzysknicowe
8. Kotły parowe z przegrzewaczem
9 Instalacje referencyjne
51
10 Nowoczesne metody konstruowania i wytwarzania
gwarantują wysoką jakość
54
64142971.005.png
1 Wstęp
1.1 Przeznaczenie poradnika
Celem niniejszego poradnika jest
przedstawienie w zarysie zastosowa-
nia pary i sposobów jej wytwarzania
w kotłach parowych. Ponieważ właś-
ciwości pary różnią się znacznie od
właściwości stosowanego powszech-
nie w technice grzewczej czynnika
roboczego – wody, podajemy na
wstępie kilka podstawowych rozwa-
żań dotyczących pary jako czynnika
roboczego. Zanim zajmiemy się
omawianiem elementów składowych
kotłowni parowej przedstawimy
wskazówki dotyczących doboru,
instalowania i prowadzenia ruchu
kotła.
Rys. 1: Stacjonarna maszyna parowa
Rys. 2: Gejzery i wulkany są naturalnymi
wytwornicami pary wodnej
Poradnik ten zajmuje się wyłącznie
parą i nie porusza zagadnień wyso-
kotemperaturowych kotłów wod-
nych. Podawane informacje dotyczą
„lądowych” instalacji parowych,
a więc stacjonarnych instalacji paro-
wych (rys. 1) i świadomie nie obej-
mują osobliwości mobilnych instala-
cji parowych, np. okrętowych. Jeśli
wymienia się normy i ustawy, to ich
podstawą są uregulowania Unii
Europejskiej. Przykładowo podano
także informacje, oparte na narodo-
wych przepisach niemieckich, które
nie rozciągają się bezpośrednio na
inne kraje.
1.2 Para wodna w historii
Do Denisa Papina należy pierwsza
praktyczna realizacja szybkowaru
(ok. 1680). Ten pierwszy zbiornik ciś-
nieniowy wyposażony został już
w zawór bezpieczeństwa po tym, jak
jego prototyp eksplodował przy
pierwszych próbach.
Para wodna znana jest od czasu, gdy
człowiek nauczył się wykorzystywać
ogień; powstawała i powstaje w nie-
zamierzony sposób przy gaszeniu
ogniska wodą.
Pierwsze rozważania nad technicz-
nym wykorzystaniem pary wodnej
przypisuje się Archimedesowi (87 –
1 p.n.e.), który skonstruował działo
parowe. Leonardo da Vinci (145 –
1519) dokonał na ten temat pierw-
szych obliczeń, według których
wystrzelona z takiego działa kula
o masie 8 kg poleciałaby na odle-
głość około 150 metrów.
Pojawianie się maszyn parowych od
ok. roku 1770 spowodowało koniecz-
ność bliższego zbadania teoretyczne-
go i praktycznego pary, jako czynnika
roboczego. Do pierwszych praktyków
należeli James Watt i Karol Gustaw
Patryk de Laval, którzy wprowadza-
jąc swoje maszyny na rynek stali się
ludźmi bogatymi.
4
64142971.006.png
1 Podstawy ogólne
2.1 Zawartość ciepła w parze
Zaleta pary jako nośnika ciepła pole-
ga na tym, że w porównaniu z wodą
posiada znacznie wyższą pojemność
cieplną (rys. ).
Zawartość ciepła w parze wodnej:
2675,4 kJ (1 kg, 100 °C, 1 bar)
Przy takiej samej masie i temperatu-
rze, ilość ciepła zawarta w parze
wodnej jest ponad sześciokrotnie
wyższa, niż w wodzie. Wynika to
z tego, że do odparowania wody
konieczne jest doprowadzenie znacz-
nej ilości ciepła, które pozostaje
w powstałej parze i uwalnia się
z powrotem przy jej kondensacji.
Zawartość ciepła w wodzie:
417,5 kJ (1 kg, 100 °C)
Zawartość ciepła [kJ]
Efekt ten można obserwować na co
dzień, np. przy gotowaniu (rys. 4):
dla odparowania zawartości garnka
potrzebny jest długi czas na pobór
ciepła z palnika kuchenki.
Doprowadzana w tym czasie energia
służy wyłącznie do odparowania –
temperatura wody wzgl. pary pozo-
staje stała (100°C przy normalnym
ciśnieniu atmosferycznym) (rys. 5).
Rys. 3: Zawartość ciepła w wodzie i parze wodnej
Na tym właśnie polega zasadnicza
zaleta pary jako nośnika ciepła: do
przesłania tej samej ilości ciepła trze-
ba, w porównaniu z wodą, przetrans-
portować tylko szóstą część jej masy.
Temperatura wrzenia
wrzenie
x = 0
x = 1
Czas
Rys. 4: Gotowanie wody
Rys. 5: Przebieg odparowania
5
64142971.001.png 64142971.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin