ot� pytania 2008.doc

(47 KB) Pobierz
Prawidłowe parametry przechowalnicze dla czosnku to:

1. Prawidłowe parametry przechowalnicze dla czosnku to:

Temp od -3st do -2st

Temp od +2 do +4

Temp od 0 do +4

 

2. Prawidłowe parametry przechowalnicze dla cebuli:

Temp od 0 do +1

Temp od +2 do +4

Temp od 0 do +4

 

3. Odmiany cebuli zwyczajnej, polecane do produkcji suszu i przypraw:

Dako, Rawska, Czerniakowska, Żytawska, Kutnowska

Żytawska, Rawska, Kutnowska, Dako, sochaczewska

Rawska, Żytawska, Wolska, Bila, kutnowska

 

4. Odmiany buraka Ćwikłowego, polecane na przerób, zwłaszcza na konserwy:

Czerwona Kula, chrobry, Nochowski, Bikores, Egipski, Crosby, Norton

Czerwona Kula, chrobry, Nochowski, Bikores, Egipski, Okrągły Ciemnoczerwony

Czerwona Kula, chrobry, Nochowski, Bikores, Opolski

 

5. Gatunki warzyw korzeniowych, dla których jednym z kierunków użytkowania jest mrożenie:

Skorzonera, burak ćwikłowy, marchew

Pietruszka, marchew, pasternak

Marchew, seler korzeniowy, burak ćwikłowy

 

6. Optymalne warunki dla przechowywania kapust głowiastych odmian późnych to:

Temp 0-2st, wilgotność wzgl. pow. 90-95%

Temp 0-1st, wilgotność wzgl. pow. 90-95%

Temp 0st, wilgotność wzgl. pow. 98%

 

7. Do długotrwałego zimowego przechowywania nadają się następujące odmiany kapusty głowiastej białej:

Agat F1, Beryl F1, Tina F1

Discover F1, Menza F1, Amager Polana

Aros F1, kronos F1, Langedijker Hort, Quisto F1

 

8. Warzywa średniotrwałe w przechowywaniu to:

Fasola szparagowa, oberżyna, ogórek

Dynia, kapusta brukselska, kalafior, kalarepa

Warzywa paczkowane z nacią: marchew, pietruszka, cebula, rzodkiewka

 

9. W uprawie warzyw – słoneczna, ciepła pogoda sprzyja tworzeniu się:

Wyższej zawartości s. m., wit. C, karotenoidów, chlorofilu, cukrów, likopenu

Wyższej zawartości s. m. wit. C, cukrów i kwasów organicznych

Niższej zawartości: s.m. karotenoidów, chlorofilu i likopenu

 

10. Jabłka należące do deserowych:

Discovery, Delikates, Paulared, Gala, Jonagold Decosta

Sawa, Lobo, Idared, Red Wealthy, Alwa

Gala, Antonówka Zwykła, Lodel, Cortland, Jonagold

 

11. Odmiany śliwek nadające się do produkcji suszu:

Cacanska Rana, Opal, Renkloda Ulena, President, Węgierka Wczesna

Cacanska Rodna, Nectavit, Stanley, Valor, Węgierka Wangenheima

królowa Wiktoria, Renkloda Altana, President, Herman

 

12. Gatunki przypraw u których część użytkową stanowi ziele to:

Cząber ogrodowy, estragon, lebiodka pospolita, tymianek pospolity, melisa

Bazylia, majeranek, rozmaryn, lubczyk ogrodowy, kozieradka

Tymianek pospolity, koper ogrodowy, koper włoski, kolendra siewna, szfran

 

13. Ziemniak jadalny w typie B charakteryzuje się:

a)     niską i średnia zawartością skrobi zamkniętej w komórkach o mocnych błonach kom., mocnych i średnio mocnych wiązaniach międzykomórkowych, których powierzchnia bulwy podczas gotowania jest lekko spękana w pojedynczych miejscach i matowa, a miąższ ma konsystencję dość zwięzłą (średnio zwięzłą), nie rozsypującą się po ugotowaniu, jest lekko mączysty, lekko wilgotny, o dość delikatnej strukturze

b)     niską i średnią zawartością skrobi zamkniętej w komórkach o mocnych błonach kom., słabych wiązaniach międzykom., których powierzchnia bulwy podczas gotowania nie zostaje naruszona i jest matowa, a miąższ ma konsystencję dość zwięzłą (średnio zwięzłą), nie rozsypującą się po ugotowaniu, jest lekko mączysty, lekko wilgotny, o delikatnej strukturze

c)      niską i średnią zawartością skrobi zamkniętej w komórkach o mocnych błonach komórkowych, słabych wiązaniach międzykomórkowych, których powierzchnia bulwy podczas gotowania jest spękana i matowa, a miąższ ma konsystencję dość zwięzłą (średnio), nie rozsypującą się po ugotowaniu, jest niemączysty, lekko wilgotny, o lekko szorstkiej strukturze

 

14. Nieprawidłowości w budowie jaja częściej występują w:

Ekstensywnym systemie produkcji jaj, w okresie zimowym

Ekstensywnym systemie produkcji jaj, w okresie letnim

Intensywnym systemie produkcji jaj, w okresie letnim

 

15. Paszami korzystnie wpływającymi na zwiększenie zawartości tłuszczu w mleku oraz na twardą konsystencję masła są:

Śruty zbożowe, ziemniaki i buraki

Młode zielonki motylkowe

Zielonki pastwiskowe

 

16. Białko mleka krowiego odznacza się największą zosobnością w następujący aminokwas:

Tryptofan

Lizynę

Metioninę

 

17. Mając na uwadze zawartość mikroelementów, zwłaszcza Fe, Cu, Mn w mleku krowim – można przyjąć, że mleko krowie ........... być wyłącznym pokarmem dla noworodków:

Może

Nie może

Zdecydowanie może

 

18. Przez pojęcie bekon rozumiemy:

Odpowiednio obrobione i peklowane połówki tuszy wieprzowej z młodych i specjalnie żywionych tuczników mięsnych, bez głowy, stopek i kręgosłupa (kości grzbietu, miednicy i łopatek)

Odpowiednio obrobione i peklowane peklowane połówki tuszy wieprzowej z młodych i specjalnie żywionych tuczników mięsnych, bez głowy i stopek

Odpowiednio obrobione i peklowane peklowane połówki tuszy wieprzowej z młodych i specjalnie żywionych tuczników mięsnych, z głową, stopkami i kręgosłupem

 

19. Jabłka odmian jesiennych i zimowych dojrzałość konsumpcyjną osiągają

Odmiany jesienne 4-8 tygodni po zbiorze, odmiany zimowe 2-8 miesięcy po zbiorze

Odmiany jesienne 1-2 tygodni po zbiorze, odmiany zimowe 2-8 miesiecy po zbiorze

Odmiany jesienne 2-4 tygodnie po zbiorze, odmiany zimowe 4-8 miesięcy po zbiorze

 

20. W uprawie gatunku jabłoń, nasłonecznienie jako jeden z czynników środowiskowych sprzyja

a) zwiększonej syntezie cukrów i witamin, zmniejszonej zaw. S. m., zwiększeniu plonu, zmniejszeniu wybarwienia, zwiększeniu walorów smakowych, lepszej zdolności przechowalniczej

b) zwiększonej syntezie cukrów i witamin, zwiększonej zaw. S. m., zwiększeniu plonu, zwiększeniu wybarwienia, zwiększeniu walorów smakowych, lepszej zdolności przechowalniczej

c) zwiększonej syntezie cukrów i witamin, zwiększonej zaw. S. m. zwiększeniu plonu, zmniejszeniu wybarwienia, zwiększeniu walorów smakowych, zmniejszeniu zawartości związków czynnych biologicznie, lepszej zdolności przechowalniczej

 

21. Owoce porzeczek, agrestu i winogron, przeznaczone do obrotu handlowego (uwzględniając transport) zbieramy w:

Dojrzałości zbiorczej, a zarazem w pełnej dojrzałości fizjologicznej

Dojrzałości zbiorczej, na kilka dni przed osiągnięciem dojrzałości konsumpcyjnej

Dojrzałości zbiorczej, a zarazem w pełnej dojrzałości konsumpcyjnej

 

22. Częste opady w czasie zbioru truskawek przyczyniają się do:

Spadku zawartości witaminy C, spadku zaw. S. m., spadku zaw. Kwasów organicznych, obniżenia wartości handlowej bez wpływu na jakość smakową

Spadku zawartości witaminy C, spadku zaw. S. m., wzrostu zaw. Kwasów organicznych, obniżenia wartości handlowej

Spadku zawartości witaminy C, spadku zaw. S. m., spadku zaw. Kwasów organicznych, obniżenia wartości smoakowej bez wpływu na wartość handlową

 

23. Optymalne warunki przechowalnicze dla gruszek to:

Temp od -1 do +0,5, wilgotność względna powietrza 90-95%

Temp od 0 do +4, wilgotność względna powietrza 80%

Temp powyżej +2, wilgotność względna powietrza 90-95%

 

24. Do odmian porzeczki czarnej szczególnie polecanych na soki, dżemy i mrożonki należą:

Ojebyn, Tiben, Ben Lomond

Wczesna Ludwika, Groniasta, Lotka

Królowa Wiktoria, Kirka, Fryga

 

25. W naszym kraju wiodącym systemem w produkcji jaj kurzych na fermach wielkotowarowych jest system:

Intensywny klatkowy

Intensywny bezklatkowy

Intensywny na ściółce

 

26. Zawartość w 100g części jadalnej orzechów (laskowych i włoskich) wynosi:

a)      suchej masy ok. 70%, tłuszczu ok. 60-63%, energii ok. 640 kcal, węglowodanów ok. 40%

b)     suchej masy ok. 95-96%, tłuszczu ok. 60-63%, energii ok. 640-645 kcal, węglowodanów ok. 15-18%

c)      suchej masy ok. 85%, tłuszczu ok. 90%, energii ok. 250 kcal, węglowodanów ok.40%

 

27. Do podstawowych cech odmianowych owoców należą m.in.:

Zdolność przechowalnicza, przydatność przetwórcza, przydatność konsumpcyjna, wytrzymałość na transport

Wielkość, kształt, zabarwienie zasadnicze, kształt i liczba nasion, barwa i konsystencja miąższu

Wytrzymałość na mróz, wyrównanie wielkości i kształtu, zdolność przechowalnicza, wytrzymałość na transport, kształt i liczba nasion

 

28. Odmiany pszenicy ozimej należące do grupy chlebowej:

Bogatka, Kobiera, Mewa, Nutka, Sakwa, Tortija

 

29. Odmiany pszenicy jarej zaliczanej do grupy jakościowej A:

Bryza, Jasna, Monsum, Parabola, Partyzan

30. Odmiany jęczmienia jarego typu browarnego:

Annabell, Blask, Bredna, Madonna, Poldek, Sebastian, Sezam

31. Odmiany ziemniaka w typie kulinarnym B:

Felka, Bona, Orlik

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin