Placek kruchy z makiem i kokosem
Początek formularza
Skladniki:
Ciasto:60 dag maki 30 dag Kasi 20 dag cukru pudru 6 zoltek 3 lyzki kwasnej smietany2 lyzeczki proszku do pieczeniaKokos:6 bialek3/4 szk cukru20 dag kokosuMak:30 dag maku sparzonego i zmielonego2 jajka2 lyzki Kasi1/2 szk cukruolejek migdalowyrodzynkiDowolny dzem lub powidla
Przepis:
Skladniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 3 czesci , do jednej dodajemy 3 lyzki kakao. Wkladamy wszystko do zamrazarki.Kokos:bialka ubijamy dodajemy cukier i kokos.Mak: do maku dodac zoltka ,cukier, roztopiona Kasie, olejek, rodzynki i ubite bialka.Duza prostokatna foremke wysmarowac Kasia i wysypac bulka tarta.Na dno wylozyc pierwsza porcje ciasta jasnego na to wylozyc dzem. Nastepnie polowe maku i kokosu naprzemian pasmami wzdluz foremki.Na tym zetrzec ciasto kakaowe. Nastepnie powtorzyc pasma maku i kokosu i na wierzch zetrzec ciasto jasne. piec 45-55 min w temp 170 st.Smacznego!
Dół formularza
mis1221