CHEMICZNE ZAGROŻENIA ZDROWIA.pdf

(192 KB) Pobierz
mod-gim3.qxd
ZAGROŻENIA CYWILIZACYJNE...
LEKCJA 2
Temat: „Pamiętaj chemiku młody …”
– czyli chemiczne zagrożenia zdrowia i życia
Formy realizacji:
Œcie¿ka miêdzyprzedmiotowa – lekcja chemii.
Cele szczegółowe:
uœwiadomienie uczniom, ¿e substancje chemiczne s¹ wszechobecne w naszym codziennym ¿yciu,
prezentacja substancji chemicznych znajduj¹cych siê w ka¿dym domu (proszki do prania, p³yny do zmywania,
farby, kosmetyki, ¿ywnoœæ itp.),
uœwiadomienie uczniom szkodliwoœci substancji chemicznych,
kszta³towanie umiejêtnoœci rozpoznawania zagro¿eñ chemicznych,
prezentacja zagro¿eñ chemicznych (oparzenia, zatrucia itd.),
prezentacja sposobów udzielania pierwszej pomocy w sytuacjach zagro¿enia chemicznego,
prezentacja sposobów oznaczania substancji chemicznych.
Cele operacyjne:
Po zakoñczeniu zajêæ uczeñ:
rozpoznaje w swoim otoczeniu substancje chemiczne,
potrafi nazwaæ szkodliwe substancje chemiczne,
wie, co to znaczy substancja: ¿r¹ca, truj¹ca, ³atwopalna, wybuchowa, rakotwórcza, szkodliwa, uczulaj¹ca,
dra¿ni¹ca,
potrafi podaæ przyk³ady takich substancji,
wie, co to znaczy substancja niebezpieczna dla œrodowiska,
wie, w jaki sposób oznakowane s¹ te substancje,
wie, w jaki sposób powinny byæ transportowane takie substancje,
wie, jakie s¹ skutki kontaktu z tak¹ substancj¹,
wie, co nale¿y zrobiæ w przypadku kontaktu z tak¹ substancj¹.
Metody nauczania:
problemowo-aktywizuj¹ca,
problemowa,
eksponuj¹ca.
Pomoce dydaktyczne:
foliogramy nr 3-10 (plansze),
tabele,
opakowania po ¿ywnoœci,
opakowania po odkamieniaczach, p³ynach do zmywania, po wybielaczach, proszkach do prania, œrodkach
dezynfekuj¹cych,
opakowania po farbach, klejach.
Formy aktywizacji uczniów:
praca w grupach,
prezentacja.
116
192424949.016.png 192424949.017.png 192424949.018.png
MODUŁ III
Spis foliogramów
Nr Tytu³
3. Jak postêpowaæ z substancjami truj¹cymi, szkodliwymi, dra¿ni¹cymi i uczulaj¹cymi oraz szkodliwymi dla œrodowiska?
4. Oznakowanie substancji niebezpiecznych.
5. Oznakowanie pojazdów przewo¿¹cych substancje niebezpieczne.
6. Dodatki do ¿ywnoœci.
7. Oznakowanie dodatków do ¿ywnoœci.
8. Chemia w kuchni.
9. Chemia w ³azience.
10. Chemia i remont.
PLAN ZAJĘĆ ZE WSKAZÓWKAMI METODYCZNYMI
L.p.
Czynnoœci
Czas
1. Czynnoœci organizacyjne, podzia³ uczniów na grupy (5 grup)
2 min.
2. Pogadanka, rozmowa z klas¹ – wprowadzenie nauczyciela (foliogramy nr 3-5)
Nauczyciel:
informuje uczniów o zwi¹zkach niebezpiecznych,
wprowadza klasyfikacjê tych zwi¹zków,
podaje przyk³ady zwi¹zków niebezpiecznych,
prezentuje foliogramy z piktogramami oznaczaj¹cymi te substancje,
opisuje sposób transportowania zwi¹zków niebezpiecznych,
informuje o sposobach postêpowania z substancjami niebezpiecznymi.
Uczeñ wype³nia kartê pracy nr 1 w trakcie pogadanki nauczyciela, wpisuje nazwê
grupy zwi¹zków zgodnie z prezentowanymi przez nauczyciela piktogramami
(foliogram nr 5), podaje przyk³ady i sposoby postêpowania z takimi substancjami.
10 min.
3. Prezentacja – chemia w ¿yciu codziennym (foliogramy nr 6-10)
Nauczyciel prezentuje zwi¹zki chemiczne u¿ywane w domu:
1. Zwi¹zki chemiczne w produktach spo¿ywczych.
2. Inne zwi¹zki chemiczne u¿ywane w kuchni.
3. Zwi¹zki chemiczne u¿ywane w ³azience.
4. Zwi¹zki chemiczne u¿ywane przy remontach.
Uczniowie wype³niaj¹ kartê pracy nr 2 (na schematycznym planie domu wpisuj¹
nazwy zwi¹zków u¿ywanych w poszczególnych pomieszczeniach)
10 min.
4. Zadanie w grupach.
Nauczyciel rozdaje grupom zadania. Uczniowie wykonuj¹ w grupach (z pomoc¹
nauczyciela) zadania i przygotowuj¹ materia³y do prezentacji przed ca³¹ klas¹.
10 min.
5. Prezentacje grup
Uczniowie prezentuj¹ najbardziej popularne zwi¹zki niebezpieczne, z którymi
spotykaj¹ siê w domu, klasyfikuj¹, do jakiej grupy zwi¹zków niebezpiecznych
one nale¿¹, oceniaj¹ szkodliwoœæ i sposób postêpowania z tymi substancjami.
10 min.
6. Zadanie pracy domowej dla grup.
Prac¹ domow¹ jest wype³nienie kart pracy. Proszê zwróciæ uwagê, ¿e o niektórych
zwi¹zkach nie ma mowy na lekcjach chemii w gimnazjum, jednak¿e, poniewa¿ czêœæ
uczniów mo¿e skoñczyæ swoj¹ edukacjê na poziomie gimnazjum i ze wzglêdu na du¿¹
szkodliwoœæ tych¿e zwi¹zków (np. fenol, toluen, sk³adniki kosmetyków), informacja
o tych zwi¹zkach powinna dotrzeæ do uczniów ju¿ na tym etapie edukacyjnym.
Jest to praca domowa w grupach, wiêc uczniowie mog¹ w domu skorzystaæ
z innych Ÿróde³ informacji ni¿ podrêczniki.
3 min.
117
192424949.019.png 192424949.001.png 192424949.002.png 192424949.003.png 192424949.004.png 192424949.005.png 192424949.006.png 192424949.007.png
ZAGROŻENIA CYWILIZACYJNE...
MATERIAŁ POMOCNICZY DLA NAUCZYCIELA
Chemia jest jedn¹ z nauk, która zanotowa³a w ostatnim wieku ogromny postêp. Nowoczesne technologie i spadek
kosztów wytwarzania zwi¹zków chemicznych spowodowa³y, ¿e w naszym otoczeniu pojawi³o siê wiele takich, które, choæ
s¹ potrzebne, nios¹ ze sob¹ bardzo niepo¿¹dane dla nas skutki. Niektóre substancje chemiczne maj¹ w³asnoœci ¿r¹ce,
truj¹ce, s¹ ³atwopalne lub wrêcz wybuchowe. Niew³aœciwe obchodzenie siê z takimi substancjami mo¿e doprowadziæ
do œmierci lub ciê¿kiego uszkodzenia cia³a. S¹ równie¿ inne substancje chemiczne, które mog¹ wywo³ywaæ uczulenia,
dra¿niæ oczy lub skórê, sprzyjaæ takim chorobom jak rak, ograniczenie rozrodczoœci lub mutacje genowe.
1. Substancje chemiczne, substancje niebezpieczne.
Niebezpiecznymi nazwano te substancje chemiczne, które w wyniku kontaktu z organizmem cz³owieka zagra¿aj¹
jego zdrowiu lub ¿yciu b¹dŸ dzia³aj¹ szkodliwie na œrodowisko.
Niebezpieczne substancje chemiczne w zale¿noœci od rodzaju stwarzanych przez nie zagro¿eñ i w³aœciwoœci fizyko-
chemicznych zosta³y przedstawione w poni¿szej tabeli:
Klasa
Charakterystyka
Przyk³ady
Piktogram
Substancje
o w³aœciwoœciach
wybuchowych.
Stwarzaj¹ mo¿liwoœæ wybuchu
na skutek wstrz¹sów, uderzenia,
tarcia lub zetkniêcia z powietrzem.
Azotan (V) etylu;
Azotan (V) celulozy (zaw. powy¿ej 12,6% N);
Azydek o³owiu (II); Nadtlenek benzoilu;
Piorunian rtêci (II)
Substancje
o w³aœciwoœciach
utleniaj¹cych.
Maj¹ w³aœciwoœci zapalne b¹dŸ
mog¹ wywo³aæ po¿ar w zetkniêciu
z materia³ami palnymi.
Chromian (VI) potasu; Kwas azotowy (V);
Manganian (VII) potasu; Nadtlenek wodoru;
Tlenek chromu (VI)
Substancje
³atwopalne.
Nale¿¹ do nich gazy palne
w normalnych warunkach
temperatury i ciœnienia oraz ciecze
o temperaturze zap³onu poni¿ej
0°C, temperaturze wrzenia nie
przekraczaj¹cej 35°C.
Alkany od C1 do C4;
Chloroetan;
Etyn;
Tlenek wêgla;
Wodór
Substancje
toksyczne.
W wyniku spo¿ycia, wdychania
lub kontaktu ze skór¹ dzia³aj¹
bardzo toksycznie b¹dŸ wywo³uj¹
bardzo powa¿ne nieodwracalne
zmiany w stanie zdrowia.
Kwas cyjanowodorowy i jego sole;
Kwas fluorowodorowy;
Fosfor bia³y.
Wiêkszoœæ zwi¹zków rtêci
(rozpuszczalnych w wodzie).
Substancje:
– szkodliwe
– uczulaj¹ce
– dra¿ni¹ce.
Nale¿¹ do nich substancje
dzia³aj¹ce szkodliwie na zdrowie
cz³owieka, dzia³aj¹ce na uk³ad odd-
echowy lub skórê, wywo³uj¹ce stan
zapalny skóry, dzia³aj¹ dra¿ni¹co
lub uszkadzaj¹ uk³ad oddechowy.
Chlorek amonu; Jod; Manganian (VII)
potasu; Kwas szczawiowy;
Tlenek manganu (IV). Formaldehyd;
Kobalt; Siarczek i tlenek kobaltu (II).
Chlorek wapnia; Chromian (VI) potasu;
Wêglan sodu.
Substancje
¿r¹ce.
S¹ to substancje, które
w kontakcie ze skór¹ powoduj¹ jej
oparzenia.
Fosfor bia³y; Kwasy: azotowy (V);
fluorowodorowy; siarkowy (VI); solny;
Nadtlenek wodoru; Roztwór amoniaku;
Sód; Wodorotlenek potasu i sodu.
Substancje
niebezpieczne
dla œrodowiska.
Naruszaj¹ równowagê biologiczn¹
œrodowiska.
DDT; Pentachlorofenol;
2,4,5-trichlorofenol;
Octan trifenylocyny.
118
192424949.008.png 192424949.009.png
MODUŁ III
Substancje zakwalifikowane do jednej z tych klas mog¹ byæ sprzedawane i nabywane tylko wtedy, gdy maj¹ karty charak-
terystyki, i gdy etykiety na ich opakowaniach zawieraj¹ oznakowania, na które sk³adaj¹ siê:
znak ostrzegawczy wraz z jego znaczeniem,
symbol ostrzegawczy,
wskazówki o rodzaju zagro¿enia,
wskazówki dotycz¹ce prawid³owego postêpowania.
2. Transport substancji niebezpiecznych
Pojazdy samochodowe oraz wagony kolejowe przewo¿¹ce niebezpieczne substancje oznakowane s¹ prostok¹tnymi,
pomarañczowymi tablicami z czarnym napisem cyfrowym (w postaci u³amka) - okreœlaj¹cym rodzaj substancji niebez-
piecznej.
Numer rozpoznawczy rodzaju niebezpieczeñstwa sk³ada siê z dwóch lub trzech cyfr.
Pierwsza cyfra
Druga i trzecia cyfra
RODZAJ NIEBEZPIECZNEGO MATERIA£U
RODZAJ NIEBEZPIECZEÑSTWA,
STOPIEÑ ZAGRO¯ENIA
2 - gaz,
0 – brak dodatkowego zagro¿enia,
1 РwybuchowoϾ,
2 РzdolnoϾ wydzielania gazu,
3 – ³atwa zapalnoœæ,
5 – w³asnoœci utleniaj¹ce,
6 РtoksycznoϾ,
8 – dzia³anie ¿r¹ce,
9 – niebezpieczeñstwo gwa³townej
reakcji
3 - materia³ ciek³y zapalny,
4 - materia³ sta³y zapalny,
5 - materia³ utleniaj¹cy,
6 - materia³ ¿r¹cy.
Podwójna cyfra oznacza intensywnoœæ g³ównego niebezpieczeñstwa, np. 66.
X - oznacza absolutny zakaz kontaktu danego materia³u z wod¹.
numer rozpoznawczy
rodzaju niebezpieczeñstwa
numer rozpoznawczy
materia³u
3. Chemia w domu
Dom kojarzy siê z ciep³em i bezpieczeñstwem. Jednak nawet w naszych domach czyha na nas „chemiczne”
zagro¿enie. Szkodliwe substancje znajduj¹ siê w jedzeniu, napojach, proszkach do prania, p³ynach do mycia okien itp.
Musimy mieæ œwiadomoœæ stosowania tych substancji i umiejêtnoœæ unikania tych naprawdê szkodliwych.
Cytat z opakowania napoju ch³odz¹cego:
S³odzony aspartamem i acesulfamem-k, C4. Sk³ad: ...aromat identyczny z naturalnym, guma arabska (...)
regulator kwasowoœci (...) kwas askrobiowy, substancja klaruj¹ca, konserwowany chemicznie benzoesanem
sodu. Napój zawiera fenyloalaninê, nie mo¿e byæ spo¿ywany przez ...
119
192424949.010.png 192424949.011.png 192424949.012.png 192424949.013.png 192424949.014.png
ZAGROŻENIA CYWILIZACYJNE...
3.1. Chemia spo¿ywcza
Na opakowaniach produktów spo¿ywczych od pewnego czasu znajdujemy oznaczenia substancji rozpoczynaj¹ce siê
liter¹ E z przypisan¹ jej liczb¹. Symbolem E, zgodnie z dostosowywaniem ustawodawstwa polskiego do norm europej-
skich, oznacza siê dodatki do œrodków ¿ywnoœciowych.
W Polsce stosowanie dodatków reguluje rozporz¹dzenie ministra zdrowia z 27 grudnia 2000 roku, które ustala
miêdzy innymi wykaz substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do œrodków spo¿ywczych i u¿ywek wg
numerycznego systemu oznaczeñ Unii Europejskiej. Dodatków do ¿ywnoœci jest bardzo du¿o. Wykaz zawiera ok. 300
pozycji. Dzieli siê je na 24 grupy wed³ug funkcji, które pe³ni¹ – najwa¿niejsze z nich to:
barwniki;
aromaty;
substancje konserwuj¹ce;
przeciwutleniacze;
kwasy i regulatory kwasowoœci;
substancje stabilizuj¹ce i emulguj¹ce;
substancje zagêszczaj¹ce i ¿eluj¹ce;
substancje klaruj¹ce;
rozpuszczalniki ekstrakcyjne;
substancje wzmacniaj¹ce zapach i smak;
substancje wzbogacaj¹ce;
substancje do stosowania na powierzchniê;
substancje s³odz¹ce;
substancje spulchniaj¹ce.
BARWNIKI: zwi¹zki chemiczne silnie absorbuj¹ce energiê promieniowania elektromagnetycznego, g³ównie w zakresie
widzialnym i maj¹ce zdolnoœæ trwa³ego ³¹czenia siê z barwionym materia³em; s³u¿¹ do barwienia m.in. w³ókien, tworzyw
sztucznych, skóry, papieru, ¿ywnoœci, np.:
Symbol
Nazwa polska
Uwagi
Stosowanie
E150a
Karmel
napojom nadaje barwê
brunatn¹,
wypiekom – a¿ do czarnej
podstawowy barwnik coca-coli i podobnych
napojów, w du¿ych iloœciach w ka¿dym
s³odkim cieœcie, dodatek do kawy Inka
KONSERWANTY – substancje chemiczne przed³u¿aj¹ce wartoœæ konsumpcyjn¹ ¿ywnoœci przez zapobieganie zmianom
wywo³ywanym przez czynniki biologiczne (drobnoustroje) i fizykochemiczne (utlenianie), np.:
Symbol
Nazwa polska
Uwagi i stosowanie (w nawiasach przy nazwie
œrodka spo¿ywczego podano
dopuszczalne iloœci substancji konserwuj¹cej w mg/kg)
E210
Kwas benzoesowy
majonezy, marynaty, konserwy warzywne i owocowe, sa³atki,
przetwory owocowe, pomidorowe, rybne, sosy warzywne (1000),
margaryna, t³uszcze cukiernicze itp.(1000), napoje gazowane (300)
E211
Benzoesan sodu
E220
Dwutlenek siarki
(bezwodnik kwasu
siarkawego, SO 2 )
Siarczyn sodu
powid³a, d¿emy, soki owocowe wysokos³odzone, koncentrat i przecier
pomidorowy (125), ¿elatyna spo¿ywcza (750), wino i miody pitne
(200), piwo (20), chrzan tarty i musztarda (250), suszone owoce –
morele, gruszki i œliwki (2000)
E221
E249
Azotyn potasu
wêdzonki, peklowane wêdliny i peklowane konserwy miêsne
sterylizowane i pasteryzowane (125, ³¹cznie azotany i azotyny),
konserwy sterylizowane (20-wy¿sza temperatura obróbki)
E250
Azotyn sodu
120
192424949.015.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin