Sałatka z tuńczykiem ll.pdf

(42 KB) Pobierz
94518682 UNPDF
Sałatka z tuńczykiem
Składniki
Główka kruchej zielonej sałaty, po ma-łej puszce tuńczyka w
oleju i anchois, 3 ziemniaki średniej wielkości ugotowane w
mundurkach, 3 mięsiste pomidory, strąk zielonej papryki, 2 jaja
ugotowane na twardo, 15 czarnych oliwek, 3 cebulki dymki,
pęczek koperku lub natki pietruszki, ząbek czosnku, 9 łyżek oliwy, 3 łyżki octu winnego,
pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki. Paprykę (bez gniazd nasiennych) pokroić w
wąskie paski, cebulę w pierścionki, ziemniaki w plasterki, a pomidory w nieduże kawałki.
Tuńczyka rozdrobnić, wymieszać z warzywami. Koperek umyć, 1/3 odłożyć, a pozostały
posiekać, wymieszać z octem i oliwą, dodać zmiażdżony czosnek oraz sól i pieprz do
smaku. Tuż przed podaniem polać sałatkę przygotowanym sosem, wymieszać,
udekorować filetami anchois, oliwkami, ćwiartkami jaj i posypać koperkiem. Podawać
jako przekąskę lub kolację. 100 g - 125 kcal
 
94518682.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin