Balling.doc

(40 KB) Pobierz

 

Mierzenie zawartości alkoholu w winie:

 

1. Mierzymy Blg moszczu (lub próbki moszczu przy fermentacji miazgi) - moszcz musi być odcedzony z części stałych i mieć przy pomiarze temp. 20 st.

 

wychodzi przykładowo 23 Blg

 

2. Odejmujemy poprawkę na niecukry - jeśli mierzymy czysty sok (moszcz) to 4 Blg, jeśli z woda to liczbę 4 mnożymy przez współczynnik taki jak stosunek soku do całej objętości,

 

np.: soku 5 l, wody 7,5 l to:

5: (5+7,5)= 0,4 wiec poprawka na niecukry = 4 x 0,4 = 1,6

 

3. Uzyskany wynik w Blg przeliczamy na g/l w przypadku, gdy jest więcej niż 10 Blg, (jeśli mniej to możemy przyjąć ze jest tyle g/l, co Blg x 10).

 

Wyszło nam 23 Blg - 4 (niecukry) = 19 Blg, to jest: 190 g cukru w 1000 g roztworu

1000 g roztworu składa się wiec ze 190 g cukru i 810 g wody

810 g wody to 810 ml

190 g cukru to 190 x 0,62 = 117,8 ml, w zaokr. 118 ml

Wiec 1000 g roztworu zajmuje 118 + 810 = 928 ml objętości,

Zatem 190 g cukru znajduje się w 928 ml,

To ile g cukru znajduje się w 1000 ml (litrze)?

190 g ---- 928 ml

X g ---- 1000 ml

X= 190 x 1000 / 928

X= 204,7 g/l w zaokr. 205 g/l

 

4. Obliczamy ile było łącznie cukru w moszczu

 

Moszczu, lub moszczu po fermentacji miazgi (lub soku z woda przed fermentacja) było np. 20 L. Czyli w tym było łącznie cukru:

205g/l x 20l = 4100 g = 4,1 kg

 

5. Obliczamy ile jeszcze łącznie dodaliśmy cukru

 

W trakcie fermentacji dodaliśmy jeszcze 4 kg cukru i 5 l wody, tj. objętość końcowa wzrosła do:

20l (początkowe) + 5l (woda) + 2,48 (4x0,62 cukier dodany) = 27,48l w zaokr. 27,5l

Ilość cukru wzrosła do: 4,1 + 4 = 8,1 kg

 

6. Mierzymy Blg w całkowicie odfermentowanym winie, czyli gdy całkiem ustanie fermentacja, można nawet po sklarowaniu i kilku obciągach, ale koniecznie przed ewentualnym dosłodzeniem na smak.

 

Zmierzyliśmy i wyszło np. - 1 Blg

 

7. Ustalenie poprawek końcowych :

 

Niecukry: mieliśmy początkowo 20 l czystego moszczu, a na koniec było wszystkiego 27,5 l, wiec 20/ 27,5 = 0,73,

- wiec poprawka 4 (dla czystego moszczu) x 0,73 = 2,9

 

Alkohol:

Gdyby przefermentował cały cukier byłoby: 8100 g w 27,5l to w litrze 294,5 g, 294,5: 16,9 = 17,4 %. Załóżmy, ze wyszło 16%

16% x 0,1974 (stała) + 1,3 (stała) = 4,46 w zaokr. 4,5

 

Więc

Blg końcowy - poprawki na niecukry + poprawka na alkohol

 

-1Blg - 2,9 + 4,5 = 0,6 Blg

Czyli, ze w moszczu zostało 0,6 x 10 = 6 g/l cukru.

Obliczyliśmy, ze w sumie wyszło nam 8100 / 27,5 = 294,5 g/l

294,5 - 6 = 288,5 g/l

 

wiec 288,5 / 16,9 = 17,07 % mamy wiec 17% alkoholu i wino na pograniczu wytrawnego i pólwytrawnego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin