Pasztet.pdf

(44 KB) Pobierz
70612854 UNPDF
Pasztet
Składniki
(przepis na 4 małe brytfanki) 60 dag wątroby (najlepiej cielęcej),
1 kg mięsa wołowego rosołowego bez kości, 1 kg łopatki
wieprzowej bez kości, 25 dag surowego boczku, 4 cebule, 5
grzybów suszonych, pół bułki paryskiej lub 2 kajzerki, 5 jaj,
pieprz, sól, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, owoce jałowca, bułka tarta do
wysypania brytfanek, paseczki słoniny do ozdobienia pasztetu
Sposób przyrządzania
Mięso pokroić na kawałki, zalać w garnku niedużą ilością wody (powinna przykrywać
mięso) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać pokrojoną wątrobę, cebulę
i opłukane suszone grzyby. Ugotowane produkty wyjąć, wystudzić. Bułkę namoczyć
w wywarze. Mięso, wątrobę, grzyby, cebulę i bułkę przekręcić dwukrotnie przez
maszynkę. Dodać surowe jaja, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po 2 łyżeczki
pozostałych zmielonych przypraw. Wszystko dokładnie wymieszać. Brytfanki
wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Na dnie każdej brytfanki można ułożyć
kratkę z paseczków słoniny. Masę przełożyć do brytfa-nek, napełniając je do 3/4
wysokości. Piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 200-250°C.
Wystudzić, ostrożnie wyjąć z brytfanek.
 
70612854.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin