Makaron z sosem szparagowym
200 g makaronu (tu: Rocchetti, API FOOD)
pęczek zielonych szparagów
sól, pieprz
oliwa extra vergine
zielona papryczka chilli
1. Oderwijcie od szparagów zdrewniałe końcówki i pokrójcie szparagi na niewielkie kawałki. Główki odłóżcie na bok
2. Podduście szparagi na patelni, aż zmiękną.
3. W tym czasie ugotujcie makaron (tu: rocchetti) w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 2-3 minuty wrzućcie do garnka z makaronem główki szparagów.
4. Przełóżcie podsmażone szparagi do blendera i zmiksujcie na dość gęsty sos wraz z oliwą, papryczką chilli, solą, pieprzem i odrobiną ciepłej wody. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie.
5. Ugotowany makaron wraz z główkami szparagów odcedźcie i przełóżcie do miski. Dodajcie odpowiednią ilość sosu, wymieszajcie i podawajcie.
6. Porcje udekorujcie świeżo startym parmezanem.
Koktajl twarogowy z miodem i orzechami
200 g chudego twarogu
serek Bieluch (150 g)
200 ml maślanki
1-2 banany
2-3 łyżki miodu
2 garście nerkowców
Wszystkie składniki umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na dość gładką masę.
Koktajl jest gęsty, a wstawiony na kilka godzin do lodówki tężeje jeszcze bardziej i nadaje się do jedzenia łyżeczką.
zlosliwa_malpa