makaron z sosem szparagowym i koktajl twarogowy.docx

(1495 KB) Pobierz

 

Makaron z sosem szparagowym

 

200 g makaronu (tu: Rocchetti, API FOOD)

pęczek zielonych szparagów

sól, pieprz

oliwa extra vergine

zielona papryczka chilli

 

1. Oderwijcie od szparagów zdrewniałe końcówki i pokrójcie szparagi na niewielkie kawałki. Główki odłóżcie na bok

2. Podduście szparagi na patelni, aż zmiękną.

3. W tym czasie ugotujcie makaron (tu: rocchetti) w osolonej wodzie, wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 2-3 minuty wrzućcie do garnka z makaronem główki szparagów.

4. Przełóżcie podsmażone szparagi do blendera i zmiksujcie na dość gęsty sos wraz z oliwą, papryczką chilli, solą, pieprzem i odrobiną ciepłej wody. Spróbujcie i w razie potrzeby doprawcie.

5. Ugotowany makaron wraz z główkami szparagów odcedźcie i przełóżcie do miski. Dodajcie odpowiednią ilość sosu, wymieszajcie i podawajcie.

6. Porcje udekorujcie świeżo startym parmezanem.

 

 

Koktajl twarogowy z miodem i orzechami

 

200 g chudego twarogu

serek Bieluch (150 g)

200 ml maślanki

1-2 banany

2-3 łyżki miodu

2 garście nerkowców

 

Wszystkie składniki umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na dość gładką masę.

Koktajl jest gęsty, a wstawiony na kilka godzin do lodówki tężeje jeszcze bardziej i nadaje się do jedzenia łyżeczką.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin