Łosoś marynowany w soi i imbirze, panierowany prażonym sezamem
Składniki
400 g filetu z łososia
200 ml jasnego sosu sojowy
200 ml ciemnego sosu sojowy
2 łyżki startego świeżego imbiru
50 ml oleju słonecznikowego
100 ml oliwy z oliwek extra vergine
100 g sezamu
120 g białej rzodkiewki
30 g kiełków lucerny
10 g koper
20 ml krem balsamico
10 ml oliwa z oliwek extra vergine
Etapy przygotowania
1
Dwa dni wcześniej z filetu usuń skórę i zetnij tłuszcz (brązowe zabarwienia mięsa). Zamarynuj w sosie sojowym wymieszanym z tartym imbirem, wstaw do lodówki na 8 godzin.
2
Po tym czasie wyjmij rybę z soi i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zanurz w mieszaninie oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego w proporcjach 2:1 i wstaw do lodówki na minimum 24 godz.
3
Dzień później filet wyjmij z oliwy i osusz ręcznikiem papierowym.
4
Ziarna sezamu delikatnie zrumień na suchej patelni i ostudź. Łososia upanieruj w prażonym sezamie (pokrój w plastry bezpośrednio przed podaniem).
5
Z rzodkiewki wytnij kwiaty. Na talerzu ułóż łososia i kwiaty z rzodkiewki, cząstki cytryny, roszponkę, koperek i paluszki grissini.
zlosliwa_malpa