Łosoś marynowany w soi i imbirze panierowany prażonym sezamem.docx

(287 KB) Pobierz

 

Łosoś marynowany w soi i imbirze, panierowany prażonym sezamem

Składniki

400 g filetu z łososia

200 ml jasnego sosu sojowy

200 ml ciemnego sosu sojowy

2 łyżki startego świeżego imbiru

50 ml oleju słonecznikowego

100 ml oliwy z oliwek extra vergine

100 g sezamu

120 g białej rzodkiewki

30 g kiełków lucerny

10 g koper

20 ml krem balsamico

10 ml oliwa z oliwek extra vergine

 

Etapy przygotowania

1

Dwa dni wcześniej z filetu usuń skórę i zetnij tłuszcz (brązowe zabarwienia mięsa). Zamarynuj w sosie sojowym wymieszanym z tartym imbirem, wstaw do lodówki na 8 godzin.

2

Po tym czasie wyjmij rybę z soi i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie zanurz w mieszaninie oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego w proporcjach 2:1 i wstaw do lodówki na minimum 24 godz.

3

Dzień później filet wyjmij z oliwy i osusz ręcznikiem papierowym.

4

Ziarna sezamu delikatnie zrumień na suchej patelni i ostudź. Łososia upanieruj w prażonym sezamie (pokrój w plastry bezpośrednio przed podaniem).

5

Z rzodkiewki wytnij kwiaty. Na talerzu ułóż łososia i kwiaty z rzodkiewki, cząstki cytryny, roszponkę, koperek i paluszki grissini.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin