krem z kalafiora.docx

(1341 KB) Pobierz

 

 

 

Zupa krem z kalafiora

 

1 kalafior (ok. 700 g)

1-2 czerwone cebule

1 papryczka chilli

2 łodygi selera naciowego

ok. 1 litra bulionu

sól, pieprz

garść orzechów włoskich

garść rukoli

oliwa extra vergine

 

1. Kalafior podzielony na różyczki ugotujcie na parze, aż stanie się miękki (ok. 15 minut).

 

2. W tym czasie na patelni podduście drobno posiekany korzeń kalafiora, cebulę, seler naciowy i chilli (część pestek można usunąć), aż warzywa zmiękną.

 

3. Na suchej teflonowej patelni uprażcie orzechy włoskie (jeśli macie więcej czasu, zróbcie to na blasze w piekarniku).

 

4. Zmiksujcie w blenderze ugotowany kalafior i warzywa z patelni wraz z bulionem oraz szczyptą soli i pieprzu. Nie wlewajcie od razu całego bulionu, tylko dolewajcie go więcej po trochu, by uzyskać pożądaną konsystencję. W razie potrzeby (tj. gdy ilość zupy przekroczy pojemność blendera) miksujcie zupę partiami. Jeśli blender wymaga wystudzenia składników, gotową zupę podgrzejcie przed podaniem.

 

5. Porcje zupy udekorujcie odrobiną rukoli i prażonymi orzechami włoskimi oraz skropcie oliwą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin