Rosyjska soljanka
Trudność: średnie
Składniki
•
15 dag wieprzowiny - karkówka lub łopatka
15 dag wołowiny - rostbef
0k 5 dag wędliny- ja daję to co mam w lodówce
2 większe dojrzałe pomidory
2 cebule
3 większe kiszone ogórki
10 dag koncentratu pomidorowego
4- 5 ząbków czosnku
1łyżka octu winnego
1 cytryna
pół kostki masła
olej do smażenia
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
Pokrój mięso w wąskie paseczki, posiekaj cebulkę. Mięso i cebulkę podsmaż razem. Osobno podsmaż wędlinę, też pokrojoną w cieniutkie paseczki. Mięso i wędlinę włóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody, gotuj 20 minut.
2.
Po 20 minutach dodaj podsmażony na połowie masła koncentrat, pokrojone w kostkę pomidory bez skóry oraz posiekany czosnek, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj jeszcze 15 minut.
3.
Ogórki zetrzyj na tarce z dużymi oczami, przesmaż je na pozostałym maśle, podlej kilkoma łyżkami zupy. oórki duś chwilę, aby zmiękły. Wymieszaj z zupą, gotuj jeszcze 5 minut.
4.
Cytrynę pokroić w plastry i podsażyć na oliwie. Podsmażone cytryny wrzuć na kilka minut do zupy, aby nabrała smaku. Do każdego talerza włóż po plasterku cytryny oraz łyżkę śmietany, na to wlej zupę.
zlosliwa_malpa