Pierożki z sosem porowym
Składniki na 4 porcje
•
filet z pangi (15 dag)
por
4 płatki papieru ryżowego
2 szalotki
ząbek czosnku
2 łyżki oleju
po 100 ml bulionu warzywnego i śmietanki kokosowej
łyżka pasty curry
łyżeczka miodu
2 łyżki sosu sojowego
olej
Etapy przygotowania
1.
Por umyć, białą część posiekać, a zieloną pokroić wzdłuż na cieniutkie zapałki (odłożyć).
2.
SOS: szalotki i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać curry i białą część pora, wlać bulion i śmietankę. Gotować 15 min. Zmiksować, doprawić sosem sojowym.
3.
Papier ryżowy zwilżyć. Rybę podzielić na 4 części, ułożyć na płatkach ciasta. Boki każdego płatka zwilżyć, uformować pierożki i smażyć je na gorącym oleju ok. 2 min, aż się zezłocą. Osączyć na papierze kuchennym, polać gorącym miodem.
4.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć zielone wiórki pora, osączyć na papierze kuchennym. Sos nalać do miseczek, udekorować porem i podawać do pierożków.
SZ4G2N0