wegetarianskie thai curry
Składniki
dla 2-4 osób
Papryka czerwona, 1 1/2kalafior rozyczki, 1 1/2 szklankicukinia, 1 1/2 szklankigroszek zielony, 1/2 szklankiziemniaki slodkie, 1 szklankamarchewka, 1 12 szklankiswieza koledra, ok 1 lyzki na kazda porcjemleko kolosowe z puszki, 3/4 szklankibulion warzywny, 1 szklankapomidory z puszki lub swieze bez skorki, 1 szklankatajska czerwona pasta curry, 3 lyzeczki (im wiecej tym bardziej pikantne)olej, lyzka
Opis przygotowania
1. Marchew, cukinie, ziemniaki, papryke i kalafior pokroic na kawalki. W glebokiej patelni rozgrzac olej, dodac marchewke i ziemniaki, smazyc ok 2 min.Nastepnie dodac paste curry, smazyc pol min. Wlac mleczko kokosowe, bulion i pomidory.Dusic na wolnym ogniu ok 7 minut.Dodac kalafior, papryke, cukinie Po ok 5 min dodac groszek.Dusic na wolnym ogniu az warzywa stana sie miekkie (ale nie jak papka) Generalnie zasada jest taka, aby wrzycac jako pierwsze warzywa, ktore potrzebuje najwiecej czasu na ugotowanie.2. Gotowe danie posypac swieza koledra.Podawac z chlebkiem naan
zlosliwa_malpa