wegetarianskie thai curry.docx

(48 KB) Pobierz

wegetarianskie thai curry

wegetarianskie thai curry

 

Składniki

dla 2-4 osób

Papryka czerwona, 1 1/2
kalafior rozyczki, 1 1/2 szklanki
cukinia, 1 1/2 szklanki
groszek zielony, 1/2 szklanki
ziemniaki slodkie, 1 szklanka
marchewka, 1 12 szklanki
swieza koledra, ok 1 lyzki na kazda porcje
mleko kolosowe z puszki, 3/4 szklanki
bulion warzywny, 1 szklanka
pomidory z puszki lub swieze bez skorki, 1 szklanka
tajska czerwona pasta curry, 3 lyzeczki (im wiecej tym bardziej pikantne)
olej, lyzka

 

Opis przygotowania

1. Marchew, cukinie, ziemniaki, papryke i kalafior pokroic na kawalki. W glebokiej patelni rozgrzac olej, dodac marchewke i ziemniaki, smazyc ok 2 min.Nastepnie dodac paste curry, smazyc pol min. Wlac mleczko kokosowe, bulion i pomidory.Dusic na wolnym ogniu ok 7 minut.Dodac kalafior, papryke, cukinie Po ok 5 min dodac groszek.Dusic na wolnym ogniu az warzywa stana sie miekkie (ale nie jak papka) Generalnie zasada jest taka, aby wrzycac jako pierwsze warzywa, ktore potrzebuje najwiecej czasu na ugotowanie.

2. Gotowe danie posypac swieza koledra.Podawac z chlebkiem naan

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin