Trójkątna słodycz
Składniki
masło, 150gcukier, 150gcukier waniliowy, 1 opakowaniejajka, 3 sztukiproszek do pieczenia, 1 łyżeczkakakao, 1 łyżkaorzechy włoskie, 100gśmietanka słodka, 4 łyżkiCzekolada mleczna, 1,5-2 tabliczkimleko, 50- 100 mlskondensowane słodzone mleczko, 1 puszkamąka ziemniaczana, 75g
1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po jednym jajku. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami. Dodać z mlekiem do ucieranej masy maślano jajecznej.2. Wyrobione ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną pamierem ( tę płaską, z piekarnika) i rownomiernie rozprowadzić. Piec około 20 minut w temp. 200 stopni.3. Gotowaną przez 3 godz. puszkę mleka skondensowanego otworzyć ( zrobiło się toffi). 50-100 ml śmietanki podgrzać w garnuszku i rozpuscic w niej czekoladę (polewa)4. Upieczone ciasto odrazu pokroic na kwadraty 8x8 cm, kwadraty przeciac w poprzek (tak zeby byly dwie warstwy ciasta) kwadraty przeciac na pol (na trojkaty)5. Dolna czesc trojkata posmarowac toffi nalozyc gorna warstwe i polac czekoladą.
zlosliwa_malpa