Trójkątna słodycz.docx

(44 KB) Pobierz

Trójkątna słodycz

Trójkątna słodycz

Składniki

masło, 150g
cukier, 150g
cukier waniliowy, 1 opakowanie
jajka, 3 sztuki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kakao, 1 łyżka
orzechy włoskie, 100g
śmietanka słodka, 4 łyżki
Czekolada mleczna, 1,5-2 tabliczki
mleko, 50- 100 ml
skondensowane słodzone mleczko, 1 puszka
mąka ziemniaczana, 75g

1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po jednym jajku. Mąkę zmieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami. Dodać z mlekiem do ucieranej masy maślano jajecznej.

2. Wyrobione ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną pamierem ( tę płaską, z piekarnika) i rownomiernie rozprowadzić. Piec około 20 minut w temp. 200 stopni.

3. Gotowaną przez 3 godz. puszkę mleka skondensowanego otworzyć ( zrobiło się toffi). 50-100 ml śmietanki podgrzać w garnuszku i rozpuscic w niej czekoladę (polewa)

4. Upieczone ciasto odrazu pokroic na kwadraty 8x8 cm, kwadraty przeciac w poprzek (tak zeby byly dwie warstwy ciasta) kwadraty przeciac na pol (na trojkaty)

5. Dolna czesc trojkata posmarowac toffi nalozyc gorna warstwe i polac czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin