Ananasowiec
Pieczenie: 40 min
Składniki
BISZKOPT:
•
4 jajka
3/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
1 duża puszka ananasów
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziamniaczanej
cukier
PONADTO:
2 op galaretki cytynowej
1/2 l śmietany kremówki
10 dag migdałów w płatkach
Etapy przygotowania
1.
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać pozostałe składniki deliktanie mieszając. Upiec biszkopt na papierze w 160-180 st ok. 40 min.
2.
MASA: Ananasy odcedzić z soku i pokroić w kostkę. Sok uzupełnić do 1 l i ugotować na nim budyń z obu rodzajów mąki, dosłodzić do smaku. Gorący budyń wymieszać z ananasem i wyłożyć na biszkopt.
3.
2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać tężejącą galaretkę, wylać na ostudzony budyń. Płatki zrumienić na patelni i posypać na wierzch.
zlosliwa_malpa