Kopiec kreta
Lista składników:
- 2 małe pudełeczka masła roślinnego- 1 szklanka cukru- 6 żółtek- 6 łyżek kakao- 3 szklanki mąki pszennej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 kg bananów- 1 szklanka przegotowanej gorącej wody- 30 g żelatyny (2 małe paczki)- 4 kubeczki śmietany 30%- 1 szklanka cukru pudru (może byc trochę mniej)
Sposób przygotowania:
- masło,cukier,żółtka i kakao - zmiksować- do zmiksowanej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- wymieszac,dodać ubitą pianę z 6 białek z odrobiną soli- lekko wymieszać- przełożyć na dużą blachę i piec 50 min. w 180C- z wystudzonego ciasta zerwać łyżką wierzchnią warstwę ciasta zostawiając brzegi- rozłożyć przekrojone banany 1 kg- w 1 szkl. przegotowanej gorącej wody rozpuścić 2 małe żelatyny- śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać jeszcze ciepłą żelatynę- wymieszać. Przełożyć ubitą śmietanę na banany- na to posypać pokruszone ciasto zebrane z wierzchu- odstawić na 1 godz.do lodówkiCiasto jest przepyszne, piekłam je juz parrrrrę razy.
Inne informacje:
· Czas gotowania: do 60 minut
· Metoda przygotowania: pieczenie
zlosliwa_malpa