Składniki:-dwie szklanki mąki pszennej-dwa jajka-mniej więcej szklanka wody-ćwierć łyżeczki soli-ćwierć łyżeczki proszku do pieczenia-5 dojrzałych bananów-słodki sok albo cynamon i cukier-olej do smażenia - około pół szklankiMyję więc jajka w gorącej wodzie, następnie rozbijam je i oddzielam żółtka od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam mikserem na pianę. Do drugiej miski wrzucam mąkę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i dolewam wody, i miksuję to wszystko ma jedwabistą masę - wody dodaję tyle, by otrzymać masę o gęstości gęstej śmietany. Trzy banany obieram i kroję na plasterki, następnie zaś rozgniatam niezbyt dokładnie widelcem, tak by stanowiły masę, ale z wyczuwalnymi grudkami. Tak rozgniecione banany, ubite białka i masę mieszam razem ze sobą. Na patelni rozgrzewam olej i smażę placuszki - jeden placuszek to około łyżka masy. Placuszki są gotowe, gdy przepięknie rumiane z obu stron. Dwa pozostałe banany kroję na plasterki i dekoruję nimi placuszki, które też można posypać cukrem pudrem, cynamonem lub polać sokiem.
piaseckakrystynaa